Agris.cz - agrární portál

MZe napřesrok podpoří Regionální potravinu 50 miliony, jako letos

19. 8. 2011 | ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) podpoří značku Regionální potravina v příštím roce 50 miliony korun, stejně jako letos a loni. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Petra Podařilová Havlíčková z odboru komunikace ministerstva. Polovina z této částky bude určena na propagační kampaň, druhá na organizaci samotné soutěže. Značku Regionální potravina letos nově získalo 99 potravinářských výrobků. Počet produktů, které mohou toto logo nosit, tak vzrostl na 170.

Letošní vítěze soutěže, na základě jejíchž výsledků potravinářské produkty označení získávají, znají již ve všech třinácti krajích ČR, v nichž je soutěž vyhlašována. Největší přehlídkou oceněných výrobků nabídne veletrh Země živitelka, který se letos jako obvykle uskuteční od 25. do 30. srpna na výstavišti v Českých Budějovicích či pražský Regionfest v druhé polovině října. Lidé se s výrobky budou moci seznámit také na pravidelných ochutnávkách v jednotlivých krajích.

Letos se mírně změnila pravidla soutěže. Zatímco loni byla značka udělována na šest let, letos je to pouze na čtyři roky. Počet soutěžních kategorií pro letošek kvůli zvýšení objektivity soutěže stoupl na devět z loňských šesti.

Podle ministerstva zaznamenávají výrobci zvýšenou poptávku zákazníků po oceněných výrobcích. "Máme příklady, kdy byly oceněné produkty následně vyprodány během několika týdnů nebo měsíců," uvedl Martin Štěpánek z ministerstva zemědělství s tím, že před tím, než získaly stejné produkty ocenění, prodávalo se jich srovnatelné množství za výrazně delší dobu.

Aby se výrobek mohl krajské soutěže zúčastnit, musí být vyroben v regionu z tradičních surovin a podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 procent. Hlavní složka musí pak být stoprocentně domácího původu.

O značku se soutěží ve 13 krajích ČR. Výjimkou je Praha, kde podle MZe není dostatečný počet výrobců regionálních specialit. Na realizaci projektu se podílejí také Agrární komora, Potravinářská komora a kraje.

Odborníci se shodují, že mezi hlavní důvody pro preferenci tuzemských potravin patří jejich větší čerstvost oproti produktům dováženým z daleka. Například ovoce nebo zelenina se kvůli následné přepravě sklízejí v nezralém stavu a chemicky se ošetřují. Z chuťového i zdravotního hlediska proto podle expertů za místními výpěstky zaostávají.

Při nákupu regionálních potravin podpoří lidé potravináře a zemědělce ze svého okolí, což může pozitivně ovlivňovat zaměstnanost v kraji. Nezanedbatelné je také ekologické hledisko. Doprava zboží na velké vzdálenosti totiž zatěžuje životní prostředí výfukovými exhaláty výrazně víc než nákup místních výrobků.

Dovoz zahraničních potravin do Česka rok od roku roste. Loni bylo dovezeno zboží za rekordních více než 140 miliard korun. Na základě dosavadního letošního vývoje Zemědělský svaz ČR předpokládá, že letos bude tento rekord překonán.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 03:43