Agris.cz - agrární portál

V Karlovarském kraji je sklizena teprve čtvrtina ploch s obilím

19. 8. 2011 | ČTK

V Karlovarském kraji letošním žním nepřeje počasí a z 20.874 hektarů osetých v regionu obilovinami je sklizena teprve asi jedna čtvrtina. Zatím skončila pouze sklizeň ozimého ječmene, jimž bylo oseto necelých 1400 hektarů. Výnosy v tomto případě předběžně dosáhly přes 3,5 tuny z hektaru. ČTK o tom dnes informoval Vratislav Vaigelt, ředitel Zemědělské agentury v Chebu.

V Karlovarském kraji dále zůstala nejvíce pěstovanou plodinou ozimá pšenice, která roste asi na 60 procentech z celkové výměry ploch s obilovinami. Zatím ji zemědělci sklidili z asi 2770 hektarů, zbývá jim posekat ještě kolem 9600 hektarů. Předběžný výnos je u ozimé pšenice prozatím kolem 4,8 tuny z hektaru. "Sklízejí se už všechny druhy obilovin, které se v regionu pěstují, a rovněž řepka," konstatoval Vaigelt.

Právě řepka, kterou zemědělci pěstují asi na 5862 hektarech, jim letos dělá starosti. Do tohoto týdne jí bylo sklizeno už skoro 70 procent, ovšem výnos z hektaru je pouze kolem dvou tun. Podle Vaigelta se u řepky projevila negativně řada vlivů, ať už v loňském roce při jejím setí, nebo letos na jaře, kdy bylo značné sucho. Vaigelt uvedl, že někteří zemědělci raději plochy s řepkou místo sklizně zaorali.

Nepříznivé letní počasí dostalo v Karlovarském kraji zemědělce pod tlak a do časové tísně. Některé plochy by už farmáři potřebovali připravovat pro podzimní setbu, ale stále nejsou sklizeny. Situaci snad může ještě zachránit současné zlepšení počasí, pokud jeho ráz vydrží také v příštích týdnech. Letošní sklizeň patrně nepříznivě ovlivní nižší výnosy a rovněž kvalitu sklizených obilovin, podotkl ředitel.

V Karlovarském kraji sklidili zemědělci vloni asi o 9,5 procenta obilovin méně než v roce 2009. Pokles sklizně, která činila kolem 86.669 tun, způsobilo nepříznivé počasí i nízké ceny ve výkupu. V regionu ubylo také zvířat, pro něž farmáři pěstují krmné obilí. Proto řada farmářů snížila plochy oseté obilím a zvýšila rozsah ploch zatravněných. Ozimé pšenice v roce 2010 sklidili farmáři 56.941 tun, o 633 tun více než předloni.


Zdroj: ČTK, 19. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 03:57