Agris.cz - agrární portál

Čeští farmáři šetří na hnojivech

19. 8. 2011 | Denik.cz

Podle agrárních špiček už zemědělci nezačnou hnojit jako před nástupem krize. Propad ve spotřebě hnojiv je oproti minulým letům obrovský.

Farmáři varují, že propad výnosů a zdražování hnojiv brzy zničí hospodáře, kterým na „chemii“ v pytlích či roztocích nebudou stačit peníze.

„Mám samou ornou půdu, a hnojiva mě přijdou na miliony. Za komunistů se hnojilo ledkem po stokoruně za metrák, teď přijde na sedm stovek. Je to jednoduché. Musíte hnojit, protože jak neuděláte výnos, zkrachujete,“ shrnul majitel farmy Suchá u Jihlavy Jaroslav Kreuz.

Pohnojit pole stojí spoustu peněz

Čeští zemědělci omezili podle údajů Ministerstva zemědělství v důsledku propadu výkupních cen komodit a zdražení průmyslových hnojiv jejich používání téměř o 40 procent. V poslední době farmáři sice na hnojivech nešetří jako v roce 2009, přesto je podle agrárních špiček propad v jejich spotřebě oproti minulým letům obrovský.

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského propad spotřeby hnojiv bude podle všeho pokračovat. „Zemědělci už nezačnou hnojit jako před ekonomickou krizí. Nemůžeme tedy čekat žádné rekordní výnosy,“ připustil otevřeně Jirovský.

Zemědělské družstvo Sedlejov na Jihlavsku dá za hnojiva a postřiky ročně kolem pěti milionů korun. „Potřebovali bychom dát do hnojiv o dva miliony korun víc. Jenže kde ty peníze vzít,“ připustil předseda Sedlejovských Jindřich Pospíchal.

„S hnojivy a penězi na ně je to stále špatné, ale to teď neřešíme. Hlavně se musíme postarat o žně. Až pak budeme nakupovat hnojiva,“ poznamenala k současné situaci předsedkyně Zemědělské společnosti Zhoř Jana Lokvencová.

Ředitel Krajské agentury pro zemědělství a venkov Miroslav Fojt potvrdil, že pokud zemědělci chtějí vysoké výnosy, nesmí šetřit na hnojivech.

Dotace

„Zemědělství dnes ustupuje od intenzivního hospodaření. Všichni se snaží pobrat co nejvíc dotací. Přitom mají těžkosti s odbytem.

Zemědělci daleko méně hnojí, protože vysoké výnosy pro ně nejsou motivační,“ připustil Miroslav Fojt. Doplnil, že farmáři jsou podnikatelé a jako podnikatelé se poslední roky chovají. Řadoví zemědělci se shodují, že za propad hospodaření mohou nespravedlivě přidělované dotace.

„Západní státy a Polsko berou velké dotace, Čechové pár korun. Zrušil bych dotace po celé Evropě. Kdo je schopný, přežil by dobře i v Česku, a kdo ne, musel by skončit. Jenže u nás se sotva drží nad vodou i ti nejlepší,“ naznačil privátní zemědělec Jaroslav Kreuz.

Farmáři poukazují, že by investovali do hnojiv, ale výdaje jim ukrajují z rozpočtu. „Ledek stál před revolucí pár korun a kde jsou nafta, postřiky a pracovní síla,“ uzavřel Jaroslav Kreuz.d


Zdroj: Denik.cz, 19. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 02:10