Agris.cz - agrární portál

Zemědělci ze Zlínského kraje symbolicky ukončili žně

22. 8. 2011 | ČTK

Tisíce lidí se dnes sešly na kroměřížském Velkém náměstí, aby se společně se zemědělci a přizvanými folklorními soubory zúčastnily krajských dožínek - tradiční oslavy ukončení sklizně. Zemědělci ve Zlínském kraji sice ještě nemají veškeré obiloviny pod střechou, nicméně letos důvody k oslavám, byť předčasným, mají. Výnosy z dosud sklizených obilovin i řepky jsou zatím významně vyšší než vloni.

Pátý ročník jedné z největších kulturních akcí v Kroměříži již tradičně zahájil dožínkový průvod městem. Zúčastnilo se ho přibližně 500 lidí v lidových krojích. Následovalo předání dožínkového věnce s přáním hospodáři - hejtmanovi Zlínského kraje Stanislavu Mišákovi.

Žně ve Zlínském kraji letos komplikuje počasí, časté a prudké lijáky nedovolují zemědělcům vyjíždět do polí tak často, jak by si přáli. Ukončení sklizně se tak oproti předpokladu protahuje o týden až deset dní.

"V kraji jsou obiloviny sesečeny ze zhruba 57 procent. Například Kroměříž je na tom lépe, tam je to zhruba ze 70 procent. Pokud se týká řepky, tak ta je sklizena v celém kraji, dá se říci na 100 procent," řekl dnes ČTK Milan Hebnar, předseda kroměřížské agrární komory, která je spolupořadatelem krajských dožínek v Kroměříži.

Kvalita obilovin je podle něj různá. První obiloviny, které byly sklizeny - sladovnická pšenice a sladovnický ječmen, jsou podle Hebnara kvalitní. Jinak je tomu u zemědělských plodin sklízených později. "Teď ta kvalita není taková, jaká by měla být. Není prostě potravinářská, spíše půjde o krmné obilí," konstatoval Hebnar.

Výnosy patří letos k jedněm z nejvyšších. Podle Hebnara jsou v kraji i podniky, které dosahují 9,5 tuny z hektaru. "Jsou i pozemky, kde jsou výnosy pšenice přes deset tun z hektaru. To samé je u řepky, kde jsou výnosy nadprůměrné," přiblížil. Loňské výnosy byly zhruba o deset procent nižší. "Kdyby to počasí dovolilo, byly by výnosy superrekordní," dodal.

Krajskými dožínkami bude Kroměříž žít po celý den. Na náměstí se vystřídá řada folklorních souborů a muzik. Představí se i čtyři velké soubory z Ruska, Maďarska, Turecka a Slovenska. Po celý den se na náměstí koná jarmark lidových řemesel, v zámeckých prostorách je k vidění přehlídka regionálních výrobků spojená s jejich ochutnávkou.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 19:58