Agris.cz - agrární portál

Linea Nivnice začala vykupovat jablka za vyšší cenu než loni

22. 8. 2011 | ČTK

Společnost Linea Nivnice bude padaná jablka vykupovat za mírně vyšší cenu než loni. Podnik, který je největším zpracovatelem ovoce a výrobcem ovocných šťáv v České republice, drobným pěstitelům zaplatí za kilogram jablek 1,5 Kč. V dalších týdnech se ale cena může změnit, řekl dnes ČTK ředitel společnosti Gabriel Slanicay.

Společnost z Uherskohradišťska již výkup padaných jablek zahájila. Letos plánuje vykoupit zhruba 12.000 tun, loni se jí přitom podařilo vykoupit pouze 4500 tun jablek. "Letos jsme čekali skvělou sezonu, ale květnové mrazy veškeré naše předpoklady změnily. Možná ani těch 12.000 tun nevykoupíme. Ale to je zatím nechci předjímat," poznamenal Slanicay. Pokud by se podniku nepodařilo vykoupit dostatečné množství jablek, musela by nakupovat ovocné koncentráty z jiných zemí.

Květy jabloní letos významně poškodily květnové mrazy. Jablek tak bude ve Zlínském kraji zřejmě nedostatek. To ČTK nedávno potvrdil například i Radim Machů ze společnosti Tradice Bílých Karpat z Hostětína na Uherskohradišťsku, která provozuje mimo jiné i moštárnu.

Moravské ovocnáře přitom květnové mrazy postihly méně než jejich kolegy v Čechách. Mrazy byly nejsilnější minimálně za posledních 20 let. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík odhadl škody na více než půl miliardy korun. Podle něj celková sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem v českých sadech, se čeká pokles proti pětiletému průměru o 51 procent na pouhých 65.952 tun. Meziročně pokles u jablek činí 36 procent.

Slanicay dnes upozornil, že během výkupu cena za kilogram jablek může jít ještě nahoru. "Nicméně když není úroda, ani zvyšování výkupních cen nepomůže," dodal. Firma bude jablka vykupovat přibližně do listopadu, nejprve od drobných pěstitelů, poté od smluvních dodavatelů.

Nosným programem společnosti Linea Nivnice jsou ovocné šťávy, nektary a nápoje značky HELLO. Tradiční položkou výrobního programu jsou ale také ovocné sirupy a ovocná vína a likéry. V návaznosti na zpracování ovoce, především jablek, podnik vyrábí také dětské výživy. Loni Linea Nivnice utržila 824,3 milionu korun a vykázala zisk 45,7 milionu korun.


Zdroj: ČTK, 22. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:32