Agris.cz - agrární portál

Přírodní látka ochrání jídlo před zkažením až po několik let

22. 8. 2011 | novinky.cz

Šťastná shoda náhod vedla k nalezení způsobu, jak udržet maso, mléčné výrobky či vejce nezkažené až po dobu několika let.

Mikrobiolog Dan O'Sullivan z University of Minnesota našel využití pro bakterie, které běžně žijí v lidských střevech. Jejich vedlejším produktem je bisin, látka, která funguje jako superkonzervant.

O'Sullivan objevil schopnosti bisinu náhodou během běžného výzkumu bakterií žijících ve střevech.

Bisin má chemickým složením velice blízko k nisinu, konzervantu, který se už nyní používá v sýrech. Bisin ale navíc zabíjí bakterie E.coli, salmonely a listérie s takovou efektivitou, že jídlo ošetřené touto látkou by mohlo teoreticky vydržet nezkažené nekonečně dlouho.

V prodejnách do tří let

O'Sullivan si již nechal objev patentovat a doufá, že by se potraviny s bisinem mohly objevit na pultech obchodů do tří let.

Zůstává však ještě několik otázek, například zda je bisin skutečně bezpečný. To je však vysoce pravděpodobné, neboť se v lidském těle běžně vyskytuje. Otázkou také je, zda se při jeho použití nezmění chuť potravin.


Zdroj: novinky.cz, 22. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 11:06