Agris.cz - agrární portál

Žně ve Zlínském kraji pomalu končí, výnosy jsou meziročně vyšší

23. 8. 2011 | ČTK

Žně ve Zlínském kraji pomalu končí. Zemědělci již mají sklizeno 93 procent obilí. Pod střechou je veškeré zaseté žito a ječmen ozimý, ke konci sklizně se blíží ječmen jarní a pšenice ozimá. Téměř sklizena je i řepka. V meziročním srovnání jsou výnosy u obilovin vyšší zatím v průměru o 20 procent, u řepky pak o čtvrtinu. ČTK to dnes řekl předseda krajské agrární komory Josef Radílek.

Průměrný hektarový výnos meziročně vzrostl u všech obilovin, vyjma tritikale - hybridní obiloviny, která vznikla křížením žita a pšenice. U pšenice ozimé - ve Zlínském kraji nejvíce pěstované obiloviny - činí výnos 6,65 tuny na hektar. Loni to přitom bylo 5,26 tuny na hektar. Zemědělci ji zatím mají sklizenou z takřka 32.000 z 34.078 hektarů. Letos agrárníci sklízí obiloviny z přibližně 49.000 hektarů půdy. Pod střechou mají zatím 282.700 tun obilovin. Průměrný hektarový výnos činí 6,25 tuny, meziročně o pětinu více. Loňský výnos byl 5,14 tuny na hektar.

Kvalita obilovin je ale různá. Podle předsedy kroměřížské agrární komory Milana Hebnara první sklizené obiloviny, tedy sladovnická pšenice a sladovnický ječmen, jsou kvalitní. Ovšem jinak je tomu u zemědělských plodin sklízených později. "Teď ta kvalita není taková, jaká by měla být. Není prostě potravinářská, spíše půjde o krmné obilí," řekl ČTK nedávno Hebnar.

Řepku zemědělci letos zaseli na více než 15.000 hektarech, sklidit jim zbývá již jen nepatrná část. "Průměrný výnos tady je 3,53 tuny na hektar. Loni průměrný hektarový výnos činil 2,81 tuny," uvedl Radílek.

Zemědělci ve Zlínském kraji původně předpokládali, že v této době již budou mít pod střechou většinu obilí. I proto na uplynulý víkend naplánovali krajské dožínky. Nicméně ukončení sklizně se kvůli nepříznivému počasí v minulých týdnech opozdilo o týden až deset dní.


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:27