Agris.cz - agrární portál

Výroba masa v hradeckém kraji v pololetí klesla o 23 procent

24. 8. 2011 | ČTK

Výroba masa v Královéhradeckém kraji v letošním prvním pololetí meziročně klesla o 23 procent. Byl to největší pokles ze všech krajů v zemi. Bez drůbežího chovatelé v regionu do konce června vyrobili 9518 tun masa. Hlavním důvodem poklesu byl propad výroby vepřového, a to o čtvrtinu na 7498 tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V celé zemi výroba masa klesla o tři procenta na zhruba 170.000 tun.

Výroba hovězího masa v hradeckém kraji klesla o 12 procent na 2013 tun. Po Ústeckém kraji šlo o druhý nejvyšší propad v ČR. Na skopové maso v hradeckém kraji připadla, stejně jako loni, výroba pěti tun masa.

Farmáři snižování výroby vepřového zdůvodňují ztrátovostí chovů prasat. Tvrdí, že nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. V hradeckém kraji k 1. dubnu stavy prasat meziročně klesly o desetinu na 124.286 kusů. Podle nedávného vyjádření Agrární komory soběstačnost v produkci vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent.

Největšími tuzemskými výrobci masa byly od ledna do konce června zemědělské podniky z Vysočiny, které jej dodaly téměř 28.000 tun. Následovali je zemědělci ze středních Čech a Jihomoravského kraje. Nejméně masa naopak vyrobily zemědělské podniky z Karlovarska, jen 277 tun. Hradeckému kraji ve výrobě masa patřila mezi regiony podprůměrná devátá příčka. Na celkové produkci masa v Česku se v pololetí Hradečtí podíleli necelými šesti procenty.


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 07:46