Agris.cz - agrární portál

V ČR a zejména na jižní Moravě roste počet vinobraní

25. 8. 2011 | ČTK

V České republice a zejména na jižní Moravě roste počet vinobraní. Jejich sezona začne už za několik dnů. Kromě velkých akcí, jako jsou Pálavské nebo Znojemské historické vinobraní, se slaví i v menších obcích. Výjimkou nejsou ani místa, která s vinařskou tradicí nejsou vůbec spojená. ČTK to řekl projektový manažer Vinařského fondu Pavel Večeřa.

Největší a nejznámější vinobraní se chystají na září. Podle starých vinařských zvyků se ve vinařských obcích po svatém Vavřinci, tedy po 10. srpnu, "zavíraly nebo také zarážely hory". Po tomto obřadu nesměl nikdo vyjma hospodáře po sedmé hodině večerní vkročit do vinice až do doby, kdy bylo povoleno vinobraní. Vinobraním se vinice opět otevírají a začínají týdny vinařského veselí.

Největší akce jsou plánovány na druhý víkend v září, kdy se koná pálavské i znojemské vinobraní. Každoročně na tyto akce jezdí desetitisíce lidí. Podle Večeři přesný počet vinobraní není možné zjistit, je jich ale stále více. "S tím, jak rok od roku roste obliba moravských a českých vín, roste také zájem o akce s vínem spojené. V posledních letech není výjimkou ani to, že svá vinobraní či svátky vína velmi úspěšně pořádají také města a obce v nevinařských regionech," uvedl Večeřa.

Zájem o akce spojené s vínem potvrzuje také ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška. Každoročně podle něj přibývá tak 15 až 20 procent nových vinařských akcí akcí. Loni jich bylo 660, letos už je toto číslo mírně vyšší. "Další akce přibývají. Výrazný nárůst očekáváme ještě v období vinobraní a pak v listopadu, kdy přichází na trh Svatomartinská vína," uvedl Krška. Kromě Pálavského a Znojemského vinobraní patří k největším svátkům vína vinobraní v Mělníku, Bzenci nebo akce v Kutné Hoře a na Karlštejně; pravidelně se vinobraní pořádá také v Praze.

Nedílnou součástí oslav vinobraní je burčák. Nejranější odrůdy hroznů, které se na jeho výrobu zpracovávají, jsou například Muškát moravský, Irsai Oliver či Veltlínské červené rané. Dozrávají už koncem srpna. Postupem času se kolem poloviny září přidává i burčák z odrůd červených, především z Modrého Portugalu.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:26