Agris.cz - agrární portál

Šampionem mikulovské podoblasti je ryzlink Vinařství Šebesta

25. 8. 2011 | ČTK

Šampionem mikulovské vinařské podoblasti Národní soutěže vín je Ryzlink vlašský - Nature 2010 z Vinařství Šebesta. Nejlepším červeným vínem podoblasti se stal Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2009 společnosti Vinofol s.r.o. Degustátoři celkem hodonotili 336 vzorků vín 36 vinařských firem, což je více než loni. Uvedli to dnes pořadatelé soutěže.

Vítězný Ryzlink vlašský se stal kromě šampiona také vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín. "Toto víno je vyrobeno technologií zakvášení kvasinkou s původem ve vinici, ze které pochází i hrozny. Podstata tohoto vína je v přirozenosti jeho chuti a patrné mineralitě," uvedl vítěz Martin Šebesta.

Odborná komise na základě dosažených bodů udělila vedle titulů šampiona a vítězů kategorií také 11 zlatých, 44 stříbrných a 50 bronzových medailí. Celkem 236 vín z Mikulovské vinařské podoblasti dále postupuje do prvního, už celostátního, kola Národní soutěže vín, kde se utká s nejlepšími víny z Velkopavlovické, Slovácké a Znojemské vinařské podoblasti a vinařské oblasti Čechy. Postupující jsou známi zatím ze tří z pěti podoblastí.

Soutěžit se bude o postup do finále a titul absolutního Šampiona, vítězů kategorií a medaile a také o umístění v Salonu vín České republiky. V Salonu vín ČR ve Valticích pak bude sto nejlépe hodnocených vín vystaveno k ochutnání a vzdělávání o moravských a českých vínech a vinařství po celý příští rok.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 21:00