Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy se podle farmářů urodil česnek s malými paličkami

26. 8. 2011 | ČTK

Zájem mezi českými spotřebiteli o český česnek se zvyšuje, kvalitě úrody česneku na jižní Moravě ale letos počasí příliš nepřálo. ČTK to sdělilo několik farmářů z kraje. Stěžují si shodně na to, že se urodil česnek s malými paličkami. V minulých letech se v Česku hojně prodával zejména česnek z čínského dovozu. Teprve loni se začal zájem spotřebitelů o český česnek, který je dražší, ale kvalitnější, vracet. A farmáři vycházejí postupně zájmu konzumentů vstříc. Podle statistik se na jihu Moravy letos pěstoval česnek na ploše 13 hektarů, což je o 13,1 procenta víc než loni.

"Letos nám narostl drobnější česnek. Bylo to tím, že bylo relativně málo deště," uvedl Jaroslav Crhák z Bořitova na Blanensku, který patří mezi největší pěstitele česneku na jižní Moravě. "Sklidili jsme ale asi čtyři tuny, takže česneku málo nebude," dodal.

Crhák potvrdil, že zájem o český česnek mezi spotřebiteli vzrůstá. Odborníci poukazují na to, že český česnek je kvalitnější - zdravější a chutnější než ten asijský. Problémem ovšem zůstává cena domácího česneku v porovnání s čínským, český stojí mezi 140 a 200 korunami za kilogram, čínský je řádově o desítky korun levnější.

Na horší úrodu česneku si stěžuje i Marek Štěrba z ekofarmy v Deblíně na Brněnsku. "Letos jsme česnek sklízeli poprvé, úroda je horší, než jsme čekali," řekl s tím, že problémem jsou právě malé paličky. Stejnou zkušenost má i farmářka Ludmila Šebetovská z Lažánek na Brněnsku. "Letos to dopadlo špatně, česnek je malinký, nebudeme ho prodávat. Necháme zas sadbu na příští rok," dodala.

Roční spotřeba česneku v tuzemsku se pohybuje mezi 6500 a 7000 tunami. Čeští profesionální pěstitelé v posledních letech vyprodukovali jen zhruba 700 tun této plodiny ročně, zbytek pocházel z dovozu.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 09.05.2024 03:32