Agris.cz - agrární portál

Sem s jablky! zní z moštáren

29. 8. 2011 | Denik.cz

Sezona moštu začíná v září na Liberecku. Kvalitní úroda zaručuje, že nápoj bude kvalitní a sladký.

Zahrádkáři, drobní pěstitelé a ovocnáři si mnou ruce. Září je pro ně nejen měsícem burčáku, jenž tu nemá tak silnou tradici, ale hlavně moštu. Vylisovaná jablečná šťáva poteče proudem, neboť úroda se letos vydařila a hlavně poslední dny dopřály jablkům tolik potřebné sluníčko.

Na lisování jablek se připravují v rodinné moštárně a palírně Stará Dáma v Křižanech. Šnek lisu se zde rozjede 6. září na dlouhé dva měsíce. „Pilně se připravujeme na září. Jablek se letos urodilo dost. I počasí na konci srpna nám přeje, takže výtěžnost bude více než dobrá. Mošt bude sladký,“ předpověděl spolumajitel moštárny Stanislav Kučera.

Pro zájemce z řad pěstitelů bude moštárna lisovat vždy v úterý, středu, pátek a sobotu. Mošt si mohou zájemci odvézt buď syrový, neboli nepasterizovaný. Musí se sice do tří dnů vypít, aby nezačal kvasit, ale zase jde o chuťově unikátní vitamínovou bombu. Kdo chce mošt skladovat pro pozdější konzumaci, vyplatí se nechat si mošt projít varem. I zde ale lidé přicházejí s několika zlepšováky: Nepasterizovaný mošt například mrazí, aby vydržel. Anebo ho nechají záměrně zkvasit a vyrábějí z něj víno. Ti odvážnější si troufnou i na kalvádos.

Výtěžnost jednoho metráku jablek je asi 60 až 70 litrů moštu. Z úrody ze zahrádky se tak lehce může stát pití pro rodinu na celou zimu. Rozdíl mezi moštem z Křižan a tím ze supermarketu je obrovský. Ten čerstvý je totiž nefiltrovaný a tudíž kalnější. Je nejen chutnější, ale nejsou v něm žádná barviva, dochucovadla, éčka a stabilizátory.

„Děláme jen to, co sami rádi pijeme a co nám chutná,“ potvrzuje Stanislav Kučera.


Zdroj: Denik.cz, 29. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 23:43