Agris.cz - agrární portál

Vedra minulého týdne zlepšila odbyt piva jihomoravských pivovarů

29. 8. 2011 | ČTK

Vedra minulého týdne zlepšila odbyt piva v jihomoravských pivovarech. Letní sezona pro ně ale nebyla ideální. Důvodem bylo deštivé počasí v červenci. Spotřeba a prodej piva kopírovaly vývoj počasí v regionu, zjistila ČTK v anketě.

Podle vedoucího obchodu a marketingu pivovaru ve Vyškově Romana Holoubka měly pivovary špatný červen a červenec. "Letošní červenec byl oproti loňskému podprůměrný," uvedl Holoubek. Zvýšení odběrů přinesl až srpen, především jeho tropický závěr. "Pivovary plánují prodeje přibližně měsíc nebo měsíc a půl dopředu. Byli jsme nachystaní na lepší léto. Teď proto nemusíme honit směny. Pivo, které prodáváme je vyzrálejší, což je ke prospěchu věci," uvedl Holoubek.

Pivovar Černá Hora ze skupiny K Brewery měl v letních měsících nižší výstav než loni. Situaci nezachránila ani tropická vedra minulého týdne. "Nejhorší byl červenec, který byl snad nejchladnější za posledních deset let. Poznamenalo to celou letošní letní sezonu. Ani vedra posledních dní nám tuto ztrátu nenahradila," řekl ČTK obchodní ředitel pivovaru Bořivoj Bartoněk.

Starobrno ze skupiny Heineken, největší pivovar v regionu, potvrdil, že poptávka oproti loňsku roste. Loni pivovar vyrobil více než milion hektolitrů piva. Tento rekord chce letos překonat. "Výrazný podíl má na počtu uvařených hektolitrů poptávka po pivu stočeném do plastových Maxilahví, která nadále roste," řekla ČTK Kateřina Beute z pivovaru Starobrno.

Letní produkce pivovaru je mírně nad úrovní loňského roku. Přesná čísla Beute neuvedla, pivovary je tají. "Počátek léta vypadal velice slibně, v červenci se však počasí zhoršilo, počet deštivých dní byl vyšší než je dlouhodobý průměr, ubylo slunečních dní a ani teploty pivaře ke konzumaci příliš nevybízely," uvedla Beute. Podle ní se odběry piva zlepšily až díky tropickému počasí minulého týdne.

Kromě počasí podle ní ovlivňuje spotřebu piva také vloni zvýšená spotřební daň na pivo. Pivovar chce konzumenty ke koupi piva motivovat akcemi. V sobotu chystá Den otevřených dveří v pivovaru. Nabídne pivní novinku Modrou Kometu. Pivovar specialitu uvařil u příležitosti zahájení hokejové sezony pro fanoušky brněnského hokejového týmu.


Zdroj: ČTK, 29. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 04:20