Agris.cz - agrární portál

MZe: Do sporu Lesů ČR a ČSÚ o index cen dřeva nemůžeme zasáhnout

30. 8. 2011 | ČTK

Ministerstvo zemědělství nemá žádnou kompetenci zasáhnout do sporu mezi státním podnikem Lesy České republiky (LČR) a Českým statistickým úřadem (ČSÚ) o zveřejnění indexu cen dřeva. ČTK to dnes prostřednictvím svého tiskového oddělení sdělil ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS). Lesy ČR si na ČSÚ stěžují u Ústavního soudu. Spor o index vede podnik i s lesnickými firmami.

Oba státní subjekty se dostaly do sporu poté, co ČSÚ nevydal index cen dřeva za 1. čtvrtletí. Podle indexu LČR určují ceny dřeva svým obchodním partnerům. Podnik prý mohl dřevo prodat dráž a ztrátu vyčíslil na 134 milionů korun. ČSÚ nevydání indexu zdůvodnili tím, že se výrazně změnila struktura respondentů, a to kvůli změnám v těžbě a prodeji dřeva u LČR.

Kvůli indexu se Lesy ČR přou s lesnickými firmami ze Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře ČR. S LČR vedou spor o výši indexů vydaných loni. Firmy tvrdí, že Lesy ČR jako dominantní respondent zkreslily cenovou statistiku ve 3. a 4. čtvrtletí loňského roku a na základě toho jim za dřevo neoprávněně naúčtovaly nejméně stovky milionů korun. Firmy na to otevřeným dopisem upozornily premiéra Petra Nečase.

Ke sporu lesnických firem s LČR Fuksa uvedl, že problematika indexace je primárně záležitostí Lesů ČR a ČSÚ. Připomněl však současné rekordní zisky Lesů ČR s tím, že "ministerstvo zemědělství má zájem na tom, aby státní podnik Lesy ČR i nadále dosahoval co nejlepších ekonomických výsledků ve prospěch státu."

Lesy ČR v letošním prvním pololetí meziročně téměř zdvojnásobily hrubý zisk na 3,4 miliardy korun z loňských 1,77 miliardy Kč, jedná se o historicky nejlepší výsledek firmy. LČR již dříve uvedly, že pokud ČSÚ index za 1. čtvrtletí ani dodatečně nevydá, bude tato skutečnost znamenat pro LČR ztrátu příjmů ve výši 710 milionů až 1,5 miliardy Kč. Ve vztahu k firmám LČR uvedly, že na indexaci musí trvat, protože jinak by se dopustily porušení soutěžního práva.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 12:14