Agris.cz - agrární portál

Na jižní Moravě dozrává úroda vína, vinice střeží hlídači

30. 8. 2011 | ČTK

Na jižní Moravě dozrává úroda vína. Před špačky a zloději střeží vinice hlídači - takzvaní hotaři, kteří mohou na zahnání špačků použít zbraň. Tímto způsobem je podle odhadů Svazu vinařů chráněna až třetina rozlohy vinic.

Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka se dnes vinaři bez hlídačů neobejdou. Dříve na jejich najímání využívali od státu dotací, nyní práce musí financovat sami. Například Zemědělské družstvo Sedlec u Mikulova více než dva měsíce hlídání 120 hektarů vinic vyjdou asi na 400.000 korun. "Bez nich se ale neobejdeme. Špačci dokážou zničit celou úrodu. Co nesežerou, to rozklovou," řekl ČTK místopředseda Zemědělského družstva Sedlec u Mikulova Ctirad Králík.

Firma si najímá kolem 20 hlídačů. Zatím neplánují špačky střílet, namísto nich se chystají na boj s ptactvem díky různým plašičům a zábavní pyrotechnice. "Loni jsme hlídali do osmého listopadu, možná to bude letos díky dřívější sklizni posunuté do konce října," řekl ČTK Králík.

Odstřel špačků má přísná pravidla. Do desátého dne v měsíci musejí vinaři nahlásit počet usmrcených ptáků a na referáty životního prostředí odevzdat kroužky zastřelených. K prevenci před špačky se zároveň využívají i jiné prostředky, mezi něž patří plynová děla, dělobuchy, upravené pistole na slepé náboje či automatické sirény. Hotaři mohou střílet pouze na okraj hejna, které má alespoň 1000 hlav. Pušku může používat pouze myslivec. Povolení ke střelbě na špačky vydává obec s rozšířenou působností.

Hotaři budou letos na jižní Moravě chránit úrodu, která by měla být mnohem lepší než ta loňská. "Zatím těžko odhadovat, ale na Moravě je aktuálně hodně hroznů. Pomáhá i slunečné počasí, klidně by mohlo vydržet do října," řekl ČTK Půček. Vinice letos napadlo révové padlí, vinaři proto museli nasadit poměrně pozdě postřik. Padlí se objevilo místně na všech lokalitách. Podle Půčka ale na kvalitu sklizně nebude mít vliv. "S problémy loňského roku se to vůbec nedá srovnat," uvedl Půček.

To potvrdil ČTK i Králík. "Zdravotní stav vinic je dobrý. Měli jsme trochu propad na kopcích ze zimního mrazu. Kvůli padlí jsme museli udělat ještě jeden postřik v době, kdy už není uváděna citlivost hroznů," uvedl Králík. Čeká, že úroda letošního roku bude po dvou minulých konečně dobrá a bude mít "nějaký ekonomický význam". Sklizeň hroznů začne v nejbližších týdnech. "Už jsme pokusně na několika místech začali, naplno začneme asi koncem příštího týdne," uvedl. V Sedleci budou sklízet nejdříve Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a později Muškát moravský.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:48