Agris.cz - agrární portál

Kritika rozhodnutí Evropské unie ohledně označování masa klonovaných zvířat

31. 8. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Němečtí řezníci, stejně jako němečtí spotřebitelé, odmítají maso z klonovaných zvířat.

Německá asociace řezníků z Frankfurtu nad Mohanem, kritizovala rozhodnutí Rady ministrů Evropské unie proti povinnému označování masa pocházejícího z klonovaných zvířat nebo z jejich potomstva.

Ministři zemědělství Evropské unie posuzovali, zda mají přednost globální obchodní toky proti zájmům spotřebitelů. Ti mají, podle členů řeznické asociace, právo vědět, jestli jejich steak pochází z masa zvířat, jež měla klonované předky.

Rozhodnutí o povinném označování původu masa z klonovaných kusů nebo jejich potomků by mohlo způsobit zjevné nevýhody velkým dodavatelům masa, jako je Brazílie nebo Spojené státy americké. Ti mají v úmyslu takovému nařízení zabránit, protože se obecně ví, že spotřebitel by takto označené maso mohl odmítat. To by de facto vyznělo jako nepřípustná překážka volného obchodu.

Nejen spotřebitelé, ale také asociace německých řezníků odmítají maso pocházející z klonovaných zvířat. Úcta ke kvalitním hodnotnějším potravinám, resp. masu, jde u německých řezníků ruku v ruce s úctou k živým tvorům. Mnoho řezníků jednoduše nepochopilo, proč se jim musí fušovat do řemesla střet přírody s čistě ekonomickými pohnutkami.

Die Fleischerei, 2011, 62, č. 5, s. 32

EU-Klonfleisch-Entscheidung kritisiert


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 31. 8. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:01