Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 31. 8. 2011

1. 9. 2011 | Agris

Na český česnek i přes vyšší cenu zákazníci slyší

Před řadou obchodů s ovocem a zeleninou v okrese se vyjímá cedule s velkým nápisem, který hlásá - český česnek. Majitelé prodejen dobře vědí, proč se s takovou informací pochlubit. Na český česnek totiž zákazníci slyší. Své o tom ví i majitel jednoho z pelhřimovských obchodů s ovocem a zeleninou, Václav Černý. „O český česnek mají zákazníci velký zájem. Za týden ho prodáme tak deset kilo,“ potvrdil Černý. Lidi od nákupu neodradí ani vyšší cena.

MZe chce zaplaveným zemědělcům poskytnout dalších 21 mil. Kč

Ministerstvo zemědělství chce na náhrady škod, které loni zemědělcům způsobily rozsáhlé záplavy, poskytnout dalších 21 milionů korun. Návrh MZe na posílení těchto výdajů převodem z všeobecné pokladní správy ve středu projedná vláda. Sdělila to mluvčí MZe Tereza Dvořáčková. Částka potřebná na odstranění škod, které na zemědělském majetku způsobily záplavy loni v květnu a červnu, byla vyčíslena na celkem 234,6 milionu korun.

Farmáři připravují vlastní návrh zákona proti byrokracii

Farmáři připravují vznik vlastního návrhu zákona, který má omezit byrokracii v tuzemském zemědělství. Zemědělcům vadí například zbytečné kontroly ze strany státních úřadů. Novinářům to dnes řekl předseda Asociace soukromého zemědělství Josef Stehlík. Připravovaný legislativní materiál má podle Stehlíka pracovní název Zákon o snižování administrativní zátěže v zemědělství a potravinářství. "Dosud jsme vždy čekali, až změny iniciovali úředníci, a dostali jsme příležitost se k nim vyjádřit.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců se připojuje novým značením bioproduktů svých členů i akcemi

Prvním zářijovým dnem nezačíná jen nový školní rok, ale také Měsíc biopotravin. Pro ten letošní připravili členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců řadu akcí po celé České republice. Jedná se nejen o oblíbené biojarmarky, dny otevřených dveří u ekologicky hospodařících sedláků či zpracovatelů biopotravin, ale v souvislosti s Měsícem biopotravin spotřebitele potěší také různé slevy v bioprodejnách. „U příležitosti Měsíce biopotravin specializované prodejny PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců připravily spolu s výrobci a dodavateli pestrou a cenově výhodnou nabídku biopotravin.“

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 1. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:43