Agris.cz - agrární portál

V Maďarsku ode dneška platí daň na nezdravé potraviny

1. 9. 2011 | ČTK

V Maďarsku dnes vstoupil v platnost nový zákon, který zatěžuje zvláštní daní přesolené a přeslazené potraviny nebo nápoje s přemrštěným množstvím kofeinu. Vláda Viktora Orbána chce zákonem o "dani národního zraví", jak je oficiálně nazýván, změnit stravovací návyky Maďarů a zlepšit jejich zdravotní stav. Média ale upozorňují, že producenti chipsů nebo energetických nápojů nyní zvažují přesunout výrobu z Maďarska jinam.

Nový zákon, vnímaný jako kontroverzní a lidově označovaný "daň z chipsů", byl podle původních návrhů koncipován proti všem nezdravým potravinám. Nakonec však nezahrnuje tradiční maďarské kalorické speciality jako suché salámy, čabajky nebo játrové paštiky a netýká se ani fastfoodů, a to bez ohledu na to, že odborníci se ve škodlivosti nadměrného požívání těchto potravin shodují.

Dnešní ekonomický deník Világgazdaság varuje, že německý majitel značky Chio-chips údajně po zavedení daně ustoupil od úmyslu vybudovat nový závod na popkorn a křupky v Maďarsku. Nebude asi jediný, i výrobce energetických nápojů Hell uvažuje podle listu obdobně.

Špatně situaci vidí i maďarští podnikatelé v potravinářství. Podle tajemníka svazu maďarských značek Zoltána Feketeho budou muset být kvůli dani do konce roku uzavřeny nejméně čtyři podniky. Tím by zaniklo asi 2000 pracovních míst, a pokud se sníží obrat i u dovozců, mohlo by v distribuci zaniknout dalších 2000 míst.

Vedle potravin je daň zaměřena na osvěžující nápoje, které obsahují málo ovocné šťávy (pod 25 procent), ale zato hodně cukru nebo kofeinu. Na ně se vztahuje dodatečná daň pět až 250 forintů (až 23 Kč) za litr, u potravin 100 až 200 forintů (devět až 18 Kč) za kilogram. Pouze obchodníci, kteří zboží zatíženého mimořádnou daní prodají méně než 50 litrů nebo 50 kilogramů, jsou prý odvodu daně zproštěni.

Daň je povinen platit výrobce, pokud jde o maďarskou firmu, nebo dovozce v případě importu.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 19:49