Agris.cz - agrární portál

Sněmovna podpořila zvýšení rozpočtu MZe o 1,1 miliardy korun

2. 9. 2011 | ČTK

Sněmovna včera v prvním čtení podpořila návrh na zvýšení letošního rozpočtu ministerstva zemědělství o 1,1 miliardy korun. Peníze mají být použity na národní spolufinancování unijního Programu rozvoje venkova a k podpoře tuzemských chovů prasat. Změnu vláda předložila v novele zákona o Pozemkovém fondu, ze kterého peníze půjdou.

Vláda původně navrhovala, aby sněmovna schválila návrh ve zrychleném režimu, poslanci to ale vetovali, jak jim umožňuje jednací řád. Žádal o to ale i ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS); jak poslancům řekl, změnily se některé podmínky a do zákona tedy bude nutné vložit pozměňovací návrh. Poslanci zkrátili lhůtu na projednání v zemědělském výboru na deset dní.

Peníze z národních zdrojů určené na spolufinancování projektů, které jsou k dispozici v letošním rozpočtu, nestačí podle vlády na to, aby bylo možné čerpat peníze z evropských fondů v plném rozsahu. Z toho pak podle ministerstva nastávají problémy s vyplácením nárokovaných dotací, které úřad poskytuje prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu.

Dalším důvodem zvýšení letošního rozpočtu MZe je nepříznivá situace na trhu s vepřovým a dlouhodobý pokles soběstačnosti ČR v jeho výrobě, uvádí vláda. Ministerstvem ustavená pracovní skupina začátkem roku vyhodnotila jako nejpřijatelnější možnost pomoci chovatelům prasat využití národních dotačních programů, konkrétně dotačního programu Nákazový fond.

Počty prasat poklesly od loňska o 160.000 kusů, tedy 8,4 procenta, na 1,75 milionu. Méně se jich v zemi chovalo naposledy v roce 1945. Snižovaly se především stavy prasnic, klesly o 15,3 procenta na 112.000 kusů. Zemědělci již několik let upozorňují na to, že chov prasat je pro ně ztrátový a nemohou cenově konkurovat levným dovozům vepřového z ciziny. Ještě v roce 1999 se v tuzemsku chovalo přes čtyři miliony prasat. Podle nedávného vyjádření Agrární komory ČR soběstačnost výroby vepřového letos v Česku klesne pod 50 procent.


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:40