Agris.cz - agrární portál

Lednice se stala rájem slámových a ledových vín

3. 9. 2011 | ČTK

Celkem 82 vzorků slámových a ledových vín od 42 vinařů dnes v Lednici na Břeclavsku začali hodnotit profesionální degustátoři. Zahájili tím první ročník mezinárodní vinařské soutěže Světový den ledového vína. Soutěž chce upozornit na kvalitu těchto vín, řekla ČTK jedna z organizátorek soutěže Barbora Tomášová. Součástí akce je Open Air Festival, který nabídne kulinářské speciality i zábavný program.

Podle odborníků se slámová a ledová vína dostávají na různé soutěže. Vždy jsou ale jen malým "přívažkem"; v Lednici soutěží "jako rovný s rovným". Pořadatelé oslovili zhruba 5000 vinařů z celého světa, kteří se produkci slámového a ledového vína věnují. V soutěži jsou mimo jiné vzorky z Rakouska, Slovenska, Maďarska i Kanady.

"Oslovili jsme vinaře, kteří tato vína dělají tradiční cestou, tedy nezachlazují víno v kryokomorách. Cílem soutěže je ukázat na kvalitu, kterou tuzemská slámová a ledová vína mají," řekla dnes ČTK Tomášová. Podle ní čeští spotřebitelé slámová i ledová vína znají. "Chceme ale, aby lidé věděli, k čemu se slámové víno hodí, nač se pěstuje a podobně," uvedla Tomášová. Podle ní je lednická soutěž jediná svého druhu v ČR. Organizátoři z ní chtějí udělat tradiční akci. Přihlášené vzorky budou vyhodnoceny v sobotu za účasti generálního ředitele Světové vinařské organizace (OIV) Federika Castellucciho.

Ledová vína se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě minus šest stupňů Celsia a nižší. Jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická. K výrobě se používají pozdní odrůdy jako Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

Podle odborníků je výroba tohoto vína riskantní. Hrozny se musí ponechat na keřích do prvních mrazů, které zajistí zmrznutí bobulí na požadovanou teplotu. Mohou tak být napadeny hnilobou, poškozeny zvěří nebo ptáky. Mezi nejznámější výrobce patří Německo, Švýcarsko, Rakousko, Slovinsko i Kanada. V Česku se s výrobou ledových vín začalo ve druhé polovině 90. let.

Pořadatelem soutěže je česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, která tak chce posílit prestiž české gastronomie. V okolí zámku Lednice v areálu zámeckého parku ve Valticích budou moci návštěvníci ochutnat soutěžní i nesoutěžní vzorky moravských vín a kulinářské speciality Jihomoravského kraje. Představí se také regionální řemesla a na pódiích se vystřídají dětská divadélka, národopisné soubory, zpěváci i tanečníci. Vstup na festival je zdarma. Další informace jsou na internetových stránkách organizátorů.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 22:07