Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 2. – 4. 9. 2011

5. 9. 2011 | Agris

Babiš chce k Agrofertu připojit domažlický Agropodnik

Další zemědělskou firmu si chce do své sbírky přidat miliardář Andrej Babiš. Jeho Agrofert Holding oznámil Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, že chce získat Loredenu Corporation a jejím prostřednictvím i Agropodnik Domažlice. Informovala o tom ČTK s odvoláním na internetové stránky úřadu. Domažlická společnost není žádný trpaslík, má asi stovku stálých zaměstnanců a obrat mezi 1,5 a dvěma miliardami korun.

Letos přijde nazmar až jedna pětina chmele, i kvůli levným pivům

Ani v příštích letech se zřejmě nezlepší prodeje českého chmele, odhadují jeho pěstitelé. Může za to hlavně stagnující výroba piva a rostoucí obliba levných supermarketových značek, které jsou na surovinách šizené, řekl ČTK jednatel Chmelařského institutu Jiří Kořen. Letos sice měli čeští chmelaři velmi dobrou úrodu, možná až jednu pětinu ale nechají na chmelnicích, protože se jí ani nevyplatilo sklízet. Tak paradoxní sklizeň prý nepamatují ani chmelaři, kteří se v branži pohybují desítky let.

FAO varuje před katastrofickým dopadem vlivu klimatu na potraviny

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se domnívá, že potravinová bezpečnost si zasluhuje větší prostor v agendě klimatických změn. Klimatické změny podle FAO v 21. století vážně ohrozí zemědělské systémy, což v budoucnu zasáhne především rozvojové země. Ačkoli je nezbytné věnovat se krátkodobějším dopadům klimatických změn způsobeným například extrémními klimatickými událostmi, vlivy s pomalejším nástupem přinesou hlubší změny, které ohrozí služby ekosystému související se zemědělstvím.

Sedláci chystají vlastní návrh zákona proti byrokracii

České farmáře omezuje v hospodaření přemíra administrativních povinností. Nadbytečné požadavky ze strany úřadů zřízených ministerstvem zemědělství již pomáhá odstranit Antibyrokratická komise Ministerstva zemědělství ČR (ABK), k jejímuž vzniku dala podnět Asociace soukromého zemědělství ČR (ASZ). Na činnost soukromého zemědělce mají však vliv i další ministerské resorty.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 5. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 21:08