Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 5.9. 2011

6. 9. 2011 | Agris

Ministr Tomáš Chalupa jednal s velvyslanci čtyř zemí a zástupcem OSN v Praze o klimatických změnách

Ministr Tomáš Chalupa přijal velvyslance Jihoafrické republiky, Dánska, Mexika, Brazílie a vedoucího kanceláře informačního centra OSN v Praze. Na přípravné schůzce před nadcházející mezinárodní konferencí, která se bude konat v prosinci v Durbanu, účastníci konzultovali současný stav klimatických změn. Hlavním cílem mezinárodních jednání je vymezení zásad globální ochrany klimatu pro období po roce 2012. Výsledky konference v Durbanu by měly být primárně zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů v rozvinutých i rozvojových ekonomikách.

Pěstitelé vína hlásí lepší sklizeň než loni

Loňská úroda vinných hroznů byla kvůli plísním a nepříznivému počasí nejnižší za posledních 13 let a i ta předloňská byla podprůměrná. Letos si ale zejména moravští vinaři spraví náladu. Očekávají výnosy 5,5 až šest tun na hektar, což je zhruba dlouhodobý průměr, zatímco loni to bylo 4,3 tuny a předloni ani ne tři tuny na hektar. Letos by vinaři mohli vyrobit zhruba 600 až 700 tisíc hektolitrů vína, zatímco loni to bylo 564 tisíc hektolitrů, což ve srovnání s rokem 2009 znamená propad o třetinu.

Závislost českých zemědělců na dotacích se zvyšuje

Dotace představují na jednoho pracovníka v zemědělství již více než 260.000 korun ročně. Na čisté přidané hodnotě odvětví se podílí zhruba 70 procenty, což snižuje konkurenceschopnost českých zemědělců. Přes rozsáhlé vládní úspory loni dotace zemědělcům vzrostly o 600 milionů na 38,5 miliardy Kč. Zatímco dotace z rozpočtu Evropské unie rostou a jejich podíl na celkových dotacích dosahuje 66 procent, podpory z národního rozpočtu naopak klesají. Zemědělci v současné době pobírají dotace o 250 procent vyšší než před vstupem země do Evropské unie.

Nová koncepce hnojení brambor

Výrobce hnojiv a anorganických solí K+S vyvinul nový systém hnojení určený k zásobení brambor dusíkem. Jak koncern minulý týden oznámil, měl by být rychle působící nitrátový dusík kombinován s NPK hnojivy, která obsahují stabilizovaný amonný dusík. Tím chce K+S zajistit dostatečné množství živin dostupné rostlinám ve svrchní vrstvě půdy v době jejich největší potřeby. Právě v letošním roce se ukázalo, jak silný vliv má průběh počasí na přísun dusíku, zdůraznil koncern. Nepravidelný příjem živin, zvláště během růstu hlíz, měl negativní vliv na kvalitu brambor.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 6. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 11:01