Agris.cz - agrární portál

Žně jsou u konce, sklizeň obilí je o pětinu vyšší než loni

6. 9. 2011 | ČTK

Žně jsou u konce, zemědělcům zbývají ke sklizení poslední stovky hektarů polí. Úroda obilovin je bezmála o pětinu vyšší než definitivní sklizeň loni. Řepky sklidili farmáři o sedm procent více než před rokem, vyplývá z údajů, které dnes zveřejnila Agrární komora. Celkové výnosy jsou tak vyšší, než kolik činily dosavadní odhady.

K dnešnímu dni je sklizeno 1,35 milionu hektarů polí. Zbývá tak sklidit posledních 4018 hektarů, z toho 713 ha v Karlovarském kraji. Celkem už je na sýpkách 7,388 milionu tun obilí. U řepky čeká na posekání 1412 hektarů. Pod střechou mají zemědělci 1,1 milionu tun této olejniny. Tou letos oseli rekordních více než 373.000 hektarů.

Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes letošní sklizeň označil za jednu z nejlepších za posledních 20 let. "Platí to pro obilí, pro brambory, pro chmel, pravděpodobně to bude platit pro kukuřici, cukrovou řepu i slunečnici či pícniny," řekl ČTK Veleba. "Ten rok byl zkrátka mimořádně dobrý," dodal s tím, že zemědělci za svou produkci letos určitě utrží více než před rokem.

Začátek letošních žní přitom stejně jako loni komplikovalo deštivé počasí. V průběhu srpna se však výrazně zlepšilo a s ním i podmínky pro polní práce.

Průměrný hektarový výnos u dosud sklizených obilovin je takřka 5,5 tuny, za celou loňskou sklizeň činil 4,55 tuny. Také u řepky je dosavadní průměrný výnos tři tuny z hektaru meziročně vyšší, loni to bylo 2,83 tuny. U nejrozšířenější domácí obiloviny, ozimé pšenice dosahuje hektarový výnos 4,7 milionu hektarů, což je jen o 0,1 tuny méně než v roce 2004. Tehdejší sklizeň obilí byla druhá nejvyšší v historii země.

Podle červencového odhadu Českého statistického úřadu měla letošní sklizeň základních obilovin být o 6,4 procenta vyšší než loňská a měla by činit 6,567 milionu tun. Úroda řepky se měla snížit o 0,6 procenta na 1,036 milionu tun. Veleba na konci srpna připustil, že letošní sklizeň by mohla být o desetinu i více vyšší než loni.

V důsledku klesajících stavů hospodářských zvířat, pro něž je obilí významnou krmnou plodinou, vznikají v posledních letech v Česku jeho každoroční přebytky a nemalá část komodity se ze země vyváží. Veleba odhaduje, že z letošní sklizně by mohly být ze země vyvezeny rekordní téměř tři miliony tun obilí.


Zdroj: ČTK, 6. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:14