Agris.cz - agrární portál

Mlékárnám letos ubírá zisky dražší mléko od farmářů

7. 9. 2011 | ČTK

Mlékárnám v Česku letos ubírá zisky dražší nákup mléka. Vyšší náklady se podle jejich zástupců kvůli tlaku obchodů nedaří plně promítnout do spotřebitelských cen mléčných výrobků. Na tiskové konferenci k sobotnímu Mlékárenskému dnu v Přibyslavi to dnes řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

"V průměru je možné předpokládat, že zvýšení cen mléčných výrobků meziročně stouplo řádově o čtyři až pět procent," řekl ČTK Kopáček. Náklad na mléko se v ceně výrobků promítá 70 až 80 procenty. Podle Kopáčka stouply také další výrobní náklady. "Tento rozdíl táhnou zpracovatelé ze svého," uvedl. Další vývoj ovlivní vyjednávání mlékáren s obchodníky; větší šanci uspět mají velcí výrobci.

Výhodou vyšších cen mléka je to, že českým producentům mléka vracejí chuť do podnikání. Prezident Agrární komory ČR Jan Veleba konstatoval, že se v republice zastavil pokles tržní produkce mléka. V letošním druhém čtvrtletí roku podle statistik stouply farmářské ceny mléka v meziročním porovnání o 14 procent. Chovatelé dojnic prodávali litr kvalitního mléka i za 8,26 koruny. "Pokládám za klíčové udržet tuto relativně příznivou cenu," řekl Veleba. Na podzim 2009, kdy na protest proti ztrátové výrobě vylévali mléko do polí, dostávali od mlékáren jen 5,50 Kč až šest Kč.

Česko teď podle Kopáčka u farmářských cen mléka kopíruje vývoj v Evropě. "Mlékaři by těžko obstáli, kdyby za mléko platili méně," řekl.

Tuzemské mlékárny podle odborníků rovněž musí čelit velkým dovozům, které se už na tuzemské spotřebě podílejí 39 procenty. V jiných zemích unie se prý importy pohybují do 30 procent. Tuzemským mlékárnám se však také pomalu daří navyšovat export, české mléčné výrobky míří hlavně na Slovensko.

U jednotlivých druhů mlékárenských produktů se vývoj liší. Například produkce jogurtů a ostatních zakysaných výrobků se teď meziročně snížila zhruba o osm procent. Důvodem jsou podle Kopáčka kromě rostoucích dovozů i přibývající mýty o jogurtech šířené na internetu. Klesla také výroba pomazánkového másla.

Produkce přírodních sýrů, které byly v propadu od vstupu Česka do unie, se od konce loňského roku oživuje. "Pozitivně se vyvíjejí tvarohy, ale spadla komodita tavených sýrů," doplnil Kopáček. Pokles výroby tavených sýrů převýšil šest procent. Je to jednak tím, že spotřebitelé upřednostňují kvalitnější přírodní sýry, jednak i tím, že přibývají náhražky s rostlinným olejem. "Ale pořád jsme největší spotřebitelé tavených sýrů na světě," dodal.

V Česku teď podle Kopáčka funguje 38 společností provozujících velké průmyslové mlékárny, z části za nimi stojí cizí kapitál. V minulém roce zpracovaly mlékárny se zahraničními vlastníky 43 procent českého mléka. Závody německých společností nakoupily skoro 22 procent, Francouzi 17 procent a zbývající čtyři procenta tuzemské mléčné produkce připadla Italům.

Tuzemské mlékárny by podle Kopáčka mohly nakoupit ještě víc mléka. V Česku se ho podle něj vyrobí kolem 2,6 miliardy litrů za rok. Do českých mlékáren přiteče jen 2,2 miliardy. Zbývající díl se prodává ke zpracování do zahraničí. Zpracovatelské kapacity v Česku jsou skoro na tři miliardy litrů.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 17:07