Agris.cz - agrární portál

Vinaři očekávají, že hrozny zlevní

7. 9. 2011 | Denik.cz

Vinné sklepy Valtice zahajují vinobraní. Sběrem muškátu moravského. Teplé a slunečné počasí v srpnu a na začátku září vinařům slibuje dobrý ročník. A výkupní ceny hroznů? Podle některých budou nižší.

„Ukazuje se, že ceny budou zhruba na úrovni loňského roku. U hroznů na výrobu jakostních vín by však měly být nižší, protože jinak budou vína těžce prodejná,“ upozornil ředitel Vinných sklepů Valtice Marek Šťasný.

Menší pěstitelé teď s napětím čekají na ceník s výkupními cenami od největšího odběratele na Břeclavsku – velkopavlovického Vinia. Včera ještě nebyl k mání. Laťkou, kterou nastaví Vinium, se pak zřejmě budou řídit i další vinařské firmy.

Vinaře i vinohradníky zatím může těšit hřejivé slunce bez dlouhodobějších dešťů. „Hodně udělalo teplé počasí. Pokud vydrží do konce září, tak to bude vynikající ročník,“ potvrdil také Šťastný.

Nemusí to přitom platit pouze u bílých vín. „Budou vysoké cukry. Navíc se ukazuje, že je nižší obsah kyselin, takže by to mohlo znamenat nejen dobrá bílá vína, ale i červená,“ nechal se slyšet.

Vinné sklepy Valtice už posbíraly menší množství hroznů na burčák. Oficiální začátek vinobraní ovšem plánují až na dnešek. „Posbíráme muškát, müllerky a nějaké vavřince. Příští týden už bude vinobraní v plném proudu,“ popisoval Šťastný.

Jak říká, letos se začalo sbírat trochu dříve. „Vinobraní začínáme většinou kolem patnáctého září. Letos je to o týden posunuté dopředu. Mají na to vliv teploty v srpnu a září, které všechno uspíšily,“ zamyslel se.

Ceny jako předloni?

Velkopavlovický vinař Radomil Baloun předpokládá, že výkupní cena hroznů klesne víc a bude podobná té předloňské. Jeho firma začne sbírat hrozny až na konci příštího týdne. „Ještě nejsme na vinobraní úplně nachystaní. Nefunguje nám chlazení,“ svěřil se zkušený vinař.

Co se týče jednotlivých odrůd, Baloun míní, že výkupní ceny se posunou oproti loňsku směrem dolů, na úroveň roku 2009. Ovšem ne nijak strmě. „Ale nemám obavy z toho, že by se snad nevědělo, co s hrozny,“ dodal.

Velmi slušný výnos při vinobraní očekává také předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo. „Měl by být kolem desetiletého průměru. Mohlo by to kompenzovat loňské ztráty. Očekáváme, že i kvalita bude velmi dobrá. Porost je zdravý. Pokud nepřijde nějaká kalamita, mohlo by to dopadnou dobře,“ uvedl.

Sedlo doufá, že byť se loni vyšplhala cena hroznů mimořádně vysoko, mohla by se na podobné úrovni udržet i letos. Důvod? „Nedostatek suroviny, protože českého a moravského vína je na trhu málo. Druhý důvod je rentabilita. Když dva roky pěstitelé prodělali, tak teď to potřebují kompenzovat, aby vůbec mohli dál podnikat. Je možné, že výkupní ceny budou o něco nižší, ale předpokládám, že ne o moc,“ poznamenal.


Zdroj: Denik.cz, 7. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 22:12