Agris.cz - agrární portál

Jubilejní Mlékárenský den v Přibyslavi uvede výrobky 15 mlékáren

8. 9. 2011 | ČTK

Jubilejní 20. ročník Mlékárenského dne v Přibyslavi představí veřejnosti výrobky 15 mlékáren z Vysočiny a blízkého okolí. Sklepy pod radnicí budou otevřeny v sobotu dopoledne. Lidé tam mohou ochutnat i novinky, které už dnes hodnotila odborná porota. První místa obsadily výrobky přibyslavského závodu Pribina-TPK a dvou ekologicky hospodařících kozích farem - biofarmy DoRa z Ratibořic a farmy Jana Dvorského z Olešenky.

Podle přibyslavského starosty Jana Štefáčka se Mlékárenského dne zúčastní největší počet vystavovatelů. Nejvíc bylo letos i účastníků soutěže. Porota v čele s Jiřím Štětinou z pražské Vysoké školy chemicko-technologické posuzovala ve čtyřech kategoriích celkem 35 mléčných výrobků. "Největší váhu má chuť a vůně," přiblížil Štětina, jak pět odborníků produkty hodnotilo. Mezi další sledovaná kritéria patřil vzhled a konzistence výrobku, jeho obal a míra inovace.

Biofarma DoRa z Ratibořic na Třebíčsku vyhrála kategorii mléčných nápojů a zakysaných výrobků se svým jogurtovým kozím mlékem ochuceným vanilkou. Přibyslavská Pribina-TPK získala dvě první místa. V kategorii čerstvých a tvarohových sýrů a pomazánek byl nejlépe hodnocen smetanový krém Pribináček Mixík a mezi přírodními zrajícími sýry Král sýrů Hermadur. Kategorii kozích sýrů a specialit vyhrál čerstvý kozí sýr z farmy Jana Dvorského, která funguje v Olešence na Havlíčkobrodsku.

Lidé budou moci v sobotu porovnat úroveň produkce velkých mlékárenských závodů, mezi než patří například i jihlavská mlékárna Moravia Lacto, s výrobky farem zpracovávajících kozí i kravské mléko. Výstava mlékárenských výrobků v radničních sklepech začne v 09:00. Vyhlášení výsledků divácké soutěže o Přibyslavský krajáč bude ve 14:00.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 08:36