Agris.cz - agrární portál

Poslanci doporučili přesunout 1,1 miliardy na národní dotace

9. 9. 2011 | ČTK

Sněmovní zemědělský výbor doporučil, aby celá částka 1,1 miliardy korun, určená k navýšení rozpočtu ministerstva zemědělství, šla na posílení národních dotačních zdrojů. Původní vládní návrh přitom počítal s tím, že by na ně šlo pouze 540 milionů korun, a to zejména na chov prasat. Zbylých 560 milionů mělo jít na Program rozvoje venkova. Peníze chce vláda vzít z Pozemkového fondu.

"Protože se však ukázalo, že zřejmě na příští rok bude dostatek peněz na spolufinancování Programu rozvoje venkova přímo ve státním rozpočtu, rozhodli jsme, že celou částku 1,1 miliardy použijeme na tzv. národní programy," řekl ČTK místopředseda výboru Jiří Papež (ODS).

V těchto programech se podle něj počítá mj. s podporou chovu prasat a drůbeže, tyto programy však ještě musí uznat Evropská komise. "Byli jsme dnes informováni o tom, že snad do konce listopadu by měly být notifikace uzavřeny, snad i kladným způsobem," řekl Papež. To znamená, že stát by mohl poté tyto programy vyhlásit a spustit.

Přesunuté peníze by měly jít také na programy odbahňování rybníků, příspěvek by mohli dostat i včelaři, osiváři a část peněz by mohla jít i do nákazového fondu. Výbor dnes také požádal ministra zemědělství, aby poslance do konce listopadu informoval o tom, jak přesně tyto přesunuté peníze použije.

Peníze z národních zdrojů určené na spolufinancování projektů, které jsou k dispozici v letošním rozpočtu, nestačí podle vlády na to, aby bylo možné čerpat peníze z evropských fondů v plném rozsahu. Z toho pak podle ministerstva nastávají problémy s vyplácením nárokovaných dotací, které úřad poskytuje prostřednictvím Státního zemědělského intervenčního fondu.

Dalším důvodem zvýšení letošního rozpočtu MZe je nepříznivá situace na trhu s vepřovým a dlouhodobý pokles soběstačnosti ČR v jeho výrobě, uvádí vláda. Ministerstvem ustavená pracovní skupina začátkem roku vyhodnotila jako nejpřijatelnější možnost pomoci chovatelům prasat využití národních dotačních programů, konkrétně dotačního programu Nákazový fond.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 23:37