Agris.cz - agrární portál

Posílený kontrolní systém Lesů ČR přináší výsledky, principy Dřevěné knihy se daří naplňovat

9. 9. 2011 | MZe ČR

Tendry na lesnické práce po roce 2012 pokračují podle plánu, termín pro podávání nabídek do druhého kola vyprší 5. října. Pod důslednou kontrolou všech těžebních a pěstebních činností jsou smluvní partneři, kteří zvítězili v tendrech na dodávku lesnických prací pro rok 2011. Kromě tradičních kontrol prováděných vlastními zaměstnanci Lesů ČR na všech organizačních úrovních využívá podnik i nové kontrolní prvky, které smluvním partnerům znemožňují jakoukoliv manipulaci s kvantitou i kvalitou vytěženého dřeva. Pro tendry na dodávku lesnických prací od roku 2012 chystají Lesy ČR ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR další opatření s cílem zvýšit kontrolu evidence těženého dříví a jeho následného pohybu.

„Principy Dřevěné knihy se daří systematicky naplňovat. Svědčí o tom hospodářské výsledky Lesů ČR a průběh jednoročních tendrů. Komplexní tendry vstoupily před 14 dny do finálního stadia otevřené a poctivé soutěže,“ zdůrazňuje ministr zemědělství Ivan Fuksa. „Vsouvislosti s realizací úspěšného obchodního modelu „při pni“ zaznívaly připomínky hlavně k možnosti provádět důslednou kontrolu vytěženého dřeva. Tradiční a funkční kontrolní mechanismy podniku jsme posílili a zavedli řadu nových. Kontrolní systém je tak nyní vícestupňový a kombinuje fyzickou kontrolu prováděnou zaměstnanci Lesů ČR s výstupy moderní techniky,“ dodává ministr.

Vzájemná nezávislost kontrol

Základní úroveň kontroly v terénu představuje revírník, který zadává smluvnímu partnerovi požadavky na provedení těžebních i pěstebních prací a kontroluje jejich množství a kvalitu. Bez potvrzení správnosti kvality a množství se nesmí z lesa odvézt ani kubický metr dříví. Zda revírníci svoje úkoly plní svědomitě, kontrolují vedoucí pracovníci lesní správy. Kontrolu lesních správ dále ověřují zaměstnanci krajského ředitelství. Samostatnou a nezávislou úroveň kontroly reprezentuje odbor bezpečnosti a kontroly (OBK) ředitelství státního podniku. K jeho rozsáhlým kompetencím patří dohled nad plněním kontrolních činností zaměstnanců na všech úrovních včetně základní úrovně revírníků a lesních správců, přičemž provozní inspektoři OBK provádí také nezávislé neohlášené kontroly činnosti smluvních partnerů.

Plně funkční kontrolní mechanismy

Funkčnost systému kontroly při těžbě dřeva u Lesů ČR dokládají konkrétní výstupy. V květnu letošního roku byla zjištěna neoprávněná těžba dříví smluvním partnerem. Konkrétně se jednalo o těžbu nevyznačených stromů a vykázání nesprávné hmotnatosti dříví v objemu 3026 m3 dřevní hmoty, což zkreslilo cenu dříví v neprospěch státního podniku. „Vzhledem k tomu, že smluvní partner nezaplatil smluvní pokutu ani nenahradil způsobenou škodu, přistoupily Lesy ČR k čerpání bankovní záruky ve výši téměř 8 milionů Kč a odstoupily od smlouvy. Praxe jednoznačně potvrzuje, že naše kontrolní mechanismy prakticky znemožňují manipulaci s objemem vytěženého dříví ve prospěch smluvního partnera, což se odráží i na rekordním hospodaření v letošním roce,“ říká Svatopluk Sýkora, generální ředitel Lesů ČR.

Větší zaměření na kontrolu evidence a pohybu dříví

Od roku 2012 Lesy ČR postupně rozšíří řadu kontrolních mechanismů. Patří mezi ně například požadavek funkčního elektronického měřícího zařízení vytěžené hmoty a počtu stromů u harvestorů, telemetrická zařízení pro kontrolu pohybu harvestorů i ostatní lesní techniky či povinnost strpět možnost využívání technických kontrolních zařízení, včetně kontroly třetí osobou. „Všichni kontrolní zaměstnanci Lesů ČR prošli proškolením, posílíme i náklady na kontrolní systém ve finančním plánu od roku 2012. Dochází nejen k nasazení většího počtu vlastních zaměstnanců, ale i nezávislých kontrolorů. Součástí kontrolních opatření je rovněž pravidelný reporting jak na každé zasedání dozorčí rady podniku, tak i pro Ministerstvo zemědělství ČR a také roční audit pro vládu ČR,“ dodává Svatopluk Sýkora.

Tendr od roku 2012 pokračuje podle plánu

Lesy ČR úspěšně vstoupily do druhé části veřejné zakázky na lesnické činnosti a prodej dřeva od roku 2012. Po vyhodnocení námětů a připomínek z vyhlášeného veřejného připomínkového řízení ke smluvním podmínkám, byla ke konci srpna všem 62 zájemcům postupujícím do druhého kola rozeslána výzva k podání nabídky. Jednalo se o celkem 3930 dílčích výzev, což je 95% ze všech podaných žádostí o účast v prvním kole. Předpokládaný konec lhůty pro podání nabídek je 5.10.2011. Ve stejný den proběhne i veřejně přístupné otevírání obálek se čtením nabídkových cen. Díky spolupráci Ministerstva zemědělství ČR, Lesů ČR a Transparency International budou uplatněna opatření zamezující případným spekulacím během uzavírání smluv.

Jistota 10% dřeva pro malé těžaře

Vedle lesnické zakázky na lesnické práce od roku 2012 bude dalších 10% objemu těžby vyhrazeno pro tzv. malé tendry - prodej metodou „na pni“ formou veřejné soutěže. Jednotlivé zakázky jsou určeny pro drobné místní živnostníky a regionální těžaře či zpracovatele dříví. Soutěž bude zaměřena na porosty vyžadující nejen specializované technologie, ale především místní znalost. Na každé lesní správě je již nyní k těmto účelům vyčleněno cca 10% těžebních možností roku 2012, což představuje zhruba 750 tis. m3 dříví. Lesy ČR vyznačí, změří a přesně spočítají stromy určené k prodeji. Vítězové zakázek tak budou mít garantovaný určitý počet kmenů s udáním přesně změřeného objemu dříví. „V současnosti probíhá na lesních závodech pilotní projekt, v rámci kterého bylo vyčleněno deset prodejních bloků o objemu 3500 m3. Ty budou v září 2011 nabídnuty do prodeje formou elektronických aukcí dříví na portálu Lesů ČR. Díky tomuto projektu tak mohou Lesy ČR získat cenné poznatky, které následně zapracují do připravovaných materiálů a postupů,“ říká předseda dozorčí rady LČR Miroslav Zámečník.

Lesnický audit - záruka správného hospodaření

Veškeré lesnické hospodaření je ve státních lesích pod přísnou kontrolou. Již od roku 2007 v Lesích ČR probíhá lesnický audit, neboli periodické zjišťování stavu lesa a ověřování lesnického hospodaření. Prověřovány jsou všechny části jednotlivých lesních hospodářských celků (LHC). Cílem této kontroly je zjistit výsledky konkrétních organizačních jednotek v péči o les, naplňování LHP a dodržování lesnické a související legislativy včetně vnitropodnikových předpisů. K 8. 9. 2010 byly provedeny desítky lesnických auditů, jejichž výsledky jsou veřejně přístupné na webu Lesů ČR v sekci Informace pro veřejnost.

Tereza M. Dvořáčková

tisková mluvčí MZe


Zdroj: MZe ČR, 9. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:24