Agris.cz - agrární portál

Pivovary: Vyšší spotřební daň u piva posílila příjmy státu málo

9. 9. 2011 | FinančníNoviny.cz

Loňské zvýšení spotřební daně u piva státnímu rozpočtu přineslo jen zhruba čtvrtinu částky, kterou si od této daňové úpravy slibovala vláda. Vyplývá to z propočtů, které dnes zveřejnil předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal. Spotřební daň u piva se od loňského ledna zvýšila zhruba o 50 haléřů na půllitr a většina pivovarů následně zdražila půllitr až o korunu. Pivovarský svaz tvrdí, že zvýšení daně se odrazilo v poklesu spotřeby tuzemského piva.

"Plánované příjmy, tedy očekávané navýšení fiskálního příjmu ve výši 1,344 miliardy korun, nebyly realizovány a skutečné příjmy činily jen málo přes 345 milionů korun," řekl novinářům Šámal. Na analýzách se podle něj podílely společnosti PricewaterhouseCoopers a Ernst & Young.

Zvýšení spotřební daně podle Šámala mělo negativní dopad na pivovarský sektor. Upozornil, že zhruba 345 milionů Kč, které stát loni vybral navíc díky vyšší spotřební dani u piva, bylo kompenzováno nižšími příjmy z daní, které souvisí s poklesem pivovarského i gastronomického sektoru. Zároveň prý vzrostly výdaje státu na podporu v nezaměstnanosti, protože počet pracovníků v gastronomii se snížil až o 10.000 lidí. To podle Šámala souvisí s poklesem počtu turistů, svůj podíl mělo i zdražení piva.

Šámal připomněl, že už v roce 2009 pivovarský obor vykázal pokles produkce o 6,5 procenta. Loni se výroba členů Českého svazu pivovarů a sladoven snížila o dalších osm procent a za prvních sedm měsíců letošního roku se meziročně zvýšila pouze o 0,9 procenta. "Pokles poptávky po českém pivu ovlivňuje nejen pivovarství a sladařství samotné, ale i návazná odvětví," upozornil.

Kromě zvýšení spotřební daně se tuzemské pivovary potýkají s chabou poptávkou v zahraničí a rostoucím importem piva. "Dovoz levných piv především z Polska, který loni dramaticky vzrostl, se letos prakticky nezměnil. A prozatím lze jen těžko odhadnout, jak ovlivní spotřebu piva avizovaná recidiva ekonomické recese," řekl Šámal.

Například Pivovarům Staropramen loni klesly tržby meziročně o devět procent pod čtyři miliardy korun. Předloni Pivovary Staropramen vykázaly snížení tržeb na 4,04 miliardy korun z 4,05 miliardy v roce 2008.

"České pivovarnictví má za sebou druhý rok poznamenaný ekonomickou recesí, jejíž dopad na vývoj oboru byl navíc umocněn výrazným zvýšením spotřební daně na jeho počátku a na to navazujícím zdražením piva. Spotřebitelé na tuto situaci reagovali dalším omezením spotřeby," komentoval loňský rok generální ředitel Pivovarů Staropramen Zbyněk Kovář.

Členské pivovary svazu vyrobily loni 15,7 milionu hektolitrů piva, což bylo o 7,9 procenta méně než v roce 2009. Nejvíce klesla produkce výčepních piv, která byla bezmála o 13 procent meziročně nižší. Výstav členů svazu představuje 84 procent veškeré tuzemské produkce piva.

Přestože v Česku již několik let klesá spotřeba piva, zůstávají Češi největšími pijáky pěnivého moku na světě. Loňský průměr na hlavu a rok dosahoval 134 litrů, což stále Čechy řadí na první místo před druhé Iry.

Autor: ČTK

www.ctk.cz


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 9. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 18:42