Agris.cz - agrární portál

Na Mlékárenském dnu v Přibyslavi nejvíc chutnaly výrobky Pribiny

12. 9. 2011 | ČTK

Návštěvníkům sobotního Mlékárenského dne v Přibyslavi nejvíc chutnaly výrobky tamní Pribiny-TPK. Tato mlékárna vyhrála diváckou soutěž o Přibyslavský krajáč. Druhý nejvyšší počet hlasů dostala kozí farma Dvorský z nedaleké Olešenky. Letošního 20. ročníku výstavy mléčných výrobků v radničních sklepeních se zúčastnilo 15 mlékáren, které představily více než tři desítky novinek. Kvůli slavnosti se do města sjelo několik tisíc lidí.

Hlasování veřejnosti se tentokrát dost shodovalo s verdiktem odborné poroty, který padl už ve středu. I podle odborníků nabídla v tomto ročníku soutěže nejlepší mléčné pochoutky Pribina-TPK a dvě ekologicky hospodařící kozí farmy - biofarma DoRa z Ratibořic a Dvorští z Olešenky.

V Přibyslavi se představily průmyslové mlékárny z Vysočiny a okolních regionů, mezi nimi i Moravia Lacto z Jihlavy, Bohemilk Opočno, Choceňská mlékárna a mlékárny z Hlinska, Olešnice a Jaroměřic nad Rokytnou. Lidé ale mohli ochutnat i výrobky z farem, které si mléko zpracovávají samy na statku.

Dopolední ochutnávky ve sklepech pod radnicí se zúčastnilo kolem 1000 lidí. Zájem byl mnohem vyšší, ale sklepení mají omezenou kapacitu. Lidé čekali ve frontě i přes dvě hodiny. Desítky metrů dlouhé řady se vytvářely také u prodejních stánků mlékáren na Bechyňově náměstí.

Mezi tradiční účastníky Mlékárenského dne patří dvě desetiletí Mlékárna Polná. Podnik se 46 zaměstnanci vyrábí přírodní a pařené sýry. Asi 15 procent prodává za hranicemi. Do Přibyslavi mlékárna tentokrát přivezla i nově ochucené pařené sýry, například uzený a kořeněný směsí bylin.

Kozí farma Jana Dvorského z Olešenky se letos účastnila teprve podruhé. "Sýrárnu jsme otevřeli loni v srpnu, v letošním roce jsme už dojili 40 koz. Odchováváme si dalších 30 koziček," přiblížil Dvorský své podnikání. Z kozího mléka se na farmě vyrábí přírodní i polotvrdé sýry, tvarohy a tvarohové krémy. "Spotřebitel si vynutil také konzumní kozí mléko a teď jsme začali dělat i kozí syrovátku," uzavřel výčet.


Zdroj: ČTK, 12. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 21:07