Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12. 9. 2011

13. 9. 2011 | Agris

Pálavské vinobraní mělo letos rekordní návštěvnost

Pálavské vinobraní v Mikulově mělo letos rekordní návštěvnost. I když součty prodaných vstupenek ze všech pokladen dosud nejsou uzavřeny, organizátoři odhadují celkový počet prodaných lístků na 45.000. To je rekord, řekl dnes ČTK mikulovský starosta Rostislav Koštial. Pálavské vinobraní trvalo od pátku do dneška. Dvoudenní Znojemské historické vinobraní přitáhlo za pátek a sobotu do Znojma 77.000 diváků. Podle Koštiala letos Pálavskému vinobraní mimořádně přálo počasí.

AP: Indie má potravin dostatek, nestačí se dostat ke spotřebiteli

Sunil Šarmová, mladá pěstitelka rajčat v severní Indii musí jezdit po sešlých silnicích, uplácet policisty a bojovat se spalujícím žárem, aby dodala svou úrodu na korbě nákladního vozu bez chladicího vybavení na zeleninový trh v hlavním městě Dillí. Indické obyvatele trápí podvýživa i rostoucí inflace, ale vinu na tom nenese nedostatek jídla. Země je to druhým největším pěstitelem čerstvých potravin na světě, ale odhaduje se, že asi 40 procent ovoce a zeleniny přijde nazmar právě kvůli potížím, s nimiž se Sunil potýká každý týden.

Estonská rybí moučka byla závadná

Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj nařídila pozastavit celou zásilku rybí moučky výrobce AS POMES Feeds Estonia, šarže 30-011, a to 24 200 kg, kvůli zjištění nadlimitního množství dioxinů. Vzorek pro vyšetření odebrali inspektoři z krajské veterinární správy v rámci plánovaného monitoringu cizorodých látek. A ve Státním veterinárním ústavu Praha zjistili v rybí moučce překročení limitu stanoveného pro dioxiny. Na základě tohoto zjištění byla ve firmě vyrábějící krmiva zjištěna, zajištěna a následně pozastavena celá zásilka 24 200 kg závadné šarže.

Pilaři doufají v dřívější zahájení těžby

Ceny smrkového surového dříví zůstaly v Rakousku v srpnu na vysoké úrovni. Dříví kvality B 2b se obchodovalo za průměrnou cenu 96 eur/m3. Těžba probíhala bez větších problémů, přes velká vedra ve druhé polovině srpna byly hlášeny jen omezené lokality napadení kůrovcem. Řada pilařských závodů zastavila v srpnu výrobu na jeden až tři týdny, ale u většiny z nich to nebylo déle než v předcházejících letech. Poptávka po pilařské kulatině je nadále vysoká, znatelně menší poptávku zaznamenali majitelé lesů ve III. kvartále po vláknině.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 13. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 12:15