Agris.cz - agrární portál

Chov jelenů nejen na maso

14. 9. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Právní posouzení vedlejších produktů výroby jeleního masa v Evropské unii.

Jelení maso se v Evropské unii těší stále větší oblibě. Ve srovnání s jinými druhy masa má tento druh, mimo jiné, nízký obsah tuku a cholesterolu a malou energetickou hodnotu. Vedlejší produkty, které vznikají při výrobě a zpracování masa, jsou naproti tomu většinou využívány jako krmivo pro zvířata nebo se s nimi zachází jako s odpadem.

Také mimo Evropskou unii je jelení maso velmi žádáno. Pro vedlejší produkty je zde však mnohem větší využití, především je zájem o paroží v lýčí, šlachy a ocasy. V Asii (především v Číně a Koreji) patří k základním surovinám tradiční medicíny, k vysoce ceněným léčivům. Uplatňují se jako prostředky k posílení imunity, ke zlepšení kvality krve, ke zvýšení krvetvorby a ke zlepšení sportovní výkonnosti. Používají se při léčení selhání činnosti jater a ledvin, chudokrevnosti, neplodnosti, problémy s pohybovým aparátem, potencí a stresem.

Jelení vedlejší produkty, paroží v lýčí, šlachy a ocasy, nejsou léčiva ve smyslu funkčních léčivých prostředků, protože na základě současného stavu vědy u nich nebyly doposud zjištěny žádné farmakologické účinky.

Zatímco obchodování s parožím v lýčí jako s potravinou je v Evropské unii zakázáno, ale pokud by byl zájem trhu o jelení šlachy a jelení ocasy, je možné, aby byly prodávány jako „normální“ potraviny.

Fleischwirtschaft, 2011, 91, č. 7, s. 26-31 ISSN 0015-363X

Hirsche liefern mehr als nur Fleisch


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 14. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 18:48