Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 13. 9. 2011

14. 9. 2011 | Agris

Měsíc biopotravin prezentuje jejich kvalitu

Prvním zářijovým dnem nezačal jen nový školní rok, ale také již tradiční informativní a osvětová akce Ministerstva zemědělství ČR, která letos probíhá posedmé. V měsíci sklizně a oslavy úrody je cílem ukázat, že ekologické zemědělství má co nabídnout. Motto letošního ročníku, „Značíme kvalitu“, ukazuje, že systém kontrol ekologických zemědělců a biovýrobků představuje garanci kvality, způsobu pěstování rostlin a chovu zvířat.

Stát vybírá na dani z lihovin méně, než před jejím zvýšením. Likérky snižují obsah alkoholu

Pokles prodeje, pálení načerno a snižování obsahu alkoholu velkými likérkami má za následek nižší výběr spotřební daně. Tu přitom stát loni zvýšil o více než sedm procent. Malé a velké likérky se přou, zda nižší obsah alkoholu požadují zákazníci, nebo jde jen o snahu šetřit. Od loňska zvýšená spotřební daň z lihu a postupné zdražení lihovin nepřináší státu očekávaný efekt. Přestože daň loni vzrostla o víc jak sedm procent, daňový výběr do státní pokladny tomu neodpovídá.

Jablka zmrzla, tak malá úroda nebyla 30 let, pláčí jihočeští ovocnáři

Nejhorší úrodu jablek za posledních třicet let mají letos ovocnáři na jihu Čech. Květnové mrazíky na některých místech dokonce zničily všechna jablka. Problémy tak očekávají i zpracovatelé ovoce. Stačily tři mrazivé dny v květnu a většina jablek je pryč. Značná část těch, která nepokosil mráz, je poškozená a nehodí se ke konzumaci. Ovocnáři je tedy budou muset zpracovat. "Asi 80 procent našich jablek úplně zmrzlo. Někde nezůstalo ani jedno. Na kopcích jich pár je, ale polovina není k jídlu. Za patnáct let něco takového nepamatujeme."

Titul Vesnice roku 2011 získala Komňa ze Zlínského kraje

V rámci XIX. Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů „Písní a tancem" v Luhačovicích byly 10. září 2011 slavnostně vyhlášeny výsledky letošního už 17. ročníku soutěže Vesnice roku 2011. Titul byl udělen obci Komňa ze Zlínského kraje. Na druhém místě se umístil Hlavenec ze středních Čech a třetí místo si odnesla obec Skalička z Olomouckého kraje. „Rozvoj venkova považuji za jednu ze svých priorit. Proto podporuji soutěž Vesnice roku, jejímž cílem je povzbudit obyvatele venkova, aby se aktivně podíleli na rozvoji svého domova.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 14. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 02:22