Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy bude víc jablek než jinde v ČR, počasí je ušetřilo

14. 9. 2011 | ČTK

Ovocnáři na jihu Moravy jsou na tom s úrodou jablek lépe než jejich kolegové zejména v Čechách, jarní mrazíky totiž ovocné stromy tolik nezasáhly. Sklizeň jablek je v regionu nyní v plném proudu, farmáři čekají průměrné výnosy. ČTK to sdělili oslovení zemědělci.

Celkově bude ale v Česku zřejmě nejhorší úroda jablek od 80. let minulého století. Sadaři podle odhadů sklidí pouze část dlouhodobého průměru. Za špatnou úrodu mohou zejména květnové mrazíky.

Na jihu Moravy řádily mrazíky jen v několika níže položených oblastech, velké škody kvůli počasí proto většina zemědělců nehlásí. Některé odrůdy mohou být ale kvůli špatnému počasí méně kvalitní.

Průměrnou nebo lehce podprůměrnou úrodu jablek čeká například společnost Sady Velké Němčice na Břeclavsku, jeden z největších pěstitelů ovoce na Moravě. "Hodně kolegů v Čechách dopadlo kvůli jarním mrazům žalostně. My úrodu máme, čekáme zhruba průměrnou až mírně podprůměrnou sklizeň," řekl ČTK Roman Loskot z firmy, kde se dnes začalo se sběrem zimních odrůd jablek ve velkém. Podle Loskota předpoklad "pouze průměrné" sklizně není dán mrazíky, ale tím, že ovocné stromky letos "odpočívaly" po loňské vysoké úrodě. Firma očekává, že sklidí kolem 3000 tun hrušek a jablek.

Také Štefan Sasko, menší pěstitel jablek z Lednice na Moravě, odhaduje průměrnou úrodu. "Od Brna na jih úroda nebude špatná," řekl. "Jarních mrazíků jsme ale úplně nezůstali ušetřeni, spíš se dá ale hovořit o poškození u některých odrůd - rubínu nebo třeba jonagoldu," dodal. Podle něj hodně záleželo na mikroklimatu v dané lokalitě.

Jarní mrazíky poškodily některé zemědělce třeba na Hodonínsku, kde někteří hlásí propad úrody o desítky procent. V porovnání s farmáři třeba z jižních Čech je ale celkově situace na jihu Moravě lepší.

Sadaři v republice podle posledních odhadů sklidí zhruba 60 procent dlouhodobého průměru, který se pohybuje mezi 140.000 až 150.000 tunami. Navíc zhruba třetina úrody v republice je poškozená mrazem a nehodí se ke konzumaci, ovocnáři je zpracují. Ztráty půjdou do stovek milionů korun.


Zdroj: ČTK, 14. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 17:28