Agris.cz - agrární portál

Na pozemkové úpravy letos můžou jít zhruba dvě miliardy korun

15. 9. 2011 | ČTK

Do pozemkových úprav bude stát letos moci investovat bezmála dvě miliardy korun, což je zhruba stejná částka jako loni. ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková, podle které k závěru loňského roku byla v rámci pozemkových úprav vybudována ekologická opatření na více než 1100 hektarech, protierozní a protipovodňová opatření dohromady na další více než tisícovce hektarů a vzniklo také přes 1700 kilometrů cest.

"Pozemkové úpravy patří mezi priority MZe, protože znamenají příležitost pro vlastníky, kteří mají opravdu zájem pracovat na zemědělské půdě. Určení vlastnictví pozemků pomáhá v dlouhodobém horizontu obcím ochránit majetek v případě povodní. Zároveň tak slouží jako prevence před erozí i ochrana před kontaminací vody. Mnohdy jsou i nutným předstupněm projektů protipovodňové prevence," uvedl náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který se dnes na České zemědělské univerzitě v Praze zúčastnil odborné konference o pozemkových úpravách.

Výhodou procesu pozemkových úprav od roku 2002 jsou finanční prostředky z Evropské unie. Nyní se jedná o peníze z Programu rozvoje venkova, na které se vážou prostředky ze státního rozpočtu, a to do roku 2013. "Poptávka přibližně trojnásobně převyšuje finanční možnosti. Pozitivní je, že vychází ze zájmu samotných obcí," poznamenal vrchní ředitel Ústředního pozemkového úřadu Jaroslav Vítek. Z celkových přibližně čtyř miliard korun pro aktuální programovací období je už podle něj vyčerpáno něco přes polovinu. "Na podzim plánujeme vypsat další kolo k předkládání projektů," dodal.

Významným zdrojem financování jsou podle Dvořáčkové rovněž prostředky na protipovodňová opatření ve výši jedné miliardy korun na období 2007 až 2013. "Dále se také podstatnou měrou na financování pozemkových úprav podílí Pozemkový fond ČR, velmi přínosná je i finanční spoluúčast Ředitelství silnic a dálnic u pozemkových úprav vyvolaných výstavbou rychlostních komunikací a obchvatů měst a obcí. Celkové náklady na pozemkové úpravy v roce 2010 přesáhly 1,7 miliardy korun," podotkla Dvořáčková.


Zdroj: ČTK, 15. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 01:30