Agris.cz - agrární portál

Úroda je doma. Letos se výjimečně zadařilo

16. 9. 2011 | Denik.cz

Sklizeň skončila a přes chmurné vyhlídky v polovině léta mohou být nakonec farmáři spokojeni. Jenom obilí letos sklidili o 19 procent více než loni, i když kvalita je kvůli deštivému počasí mnohdy velmi rozdílná.

„Letošní rok je velmi dobrý a neplatí to jenom u obilí. Je také dobrá úroda brambor, chmele, kukuřice, pícnin nebo cukrové řepy,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Dodal, že letos se mimořádně dařilo pšenici ozimé, u které zemědělci zaznamenali největší výnos. Z jednoho hektaru získali 5,9 tuny tohoto druhu obilí.

Řádily deště

Nervy sedlákům letos napínalo počasí. Zatímco začátek sklizně se vyvíjel velmi nadějně, v její polovině Česko zasáhly deště a vyhlídky na slušnou úrodu se začínaly rozplývat. Druhá polovina sklizně se nakonec vydařila.

Vývoj počasí se však výrazně projevil na kvalitě obilí, která je podle Veleby značně rozdílná. „V oblastech, kde se sklízelo po dešti, je kvalita špatná,“ řekl.

To potvrzují zemědělci přímo z terénu. „Z 15 tisíc tun máme až tři tisíce horší kvality. Pšenice několikrát zmokla a nemá potravinářské parametry,“ přiblížil agronom družstva v Unčovicích na Olomoucku Miroslav Nepustil.

Není žito

Nicméně potravinářské pšenice je dost a mlynáři si podle Veleby na její nedostatek nestěžují. Co jim ale chybí, je potravinářské žito. „Letos se oselo pouze 25 tisíc hektarů. Kvůli počasí se ale žádné potravinářské žito nesklidilo, protože bylo brzy zralé a začalo klíčit,“ upřesnil prezident. Potravinářské žito se tak bude muset za vyšší cenu dovážet.

I přes vyšší sklizeň si drží zhruba stejnou cenu pšenice, neboť je po ní poptávka v zahraničí. „Brambory dopadly také velmi dobře, ale jejich cena půjde dolů,“ doplnil Veleba.

Letos se ovšem vůbec nedařilo sadařům. Značnou část jejich úrody totiž zlikvidovaly mrazíky. Například pěstitelé v jižních Čechách počítají s úrodou o 30 až 40 procent nižší, než bylo běžné v minulých letech.


Zdroj: Denik.cz, 16. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 04:09