Agris.cz - agrární portál

Ovocnáři i pěstitelé citrusů se představí na Zahradě Čech

16. 9. 2011 | FinančníNoviny.cz

Intenzivní vůni jablek, citrónů, ale i zelí či květin ucítí návštěvníci 35. ročníku veletrhu Zahrada Čech, který dnes začíná v Litoměřicích. Lákadlem jsou letos expozice regionálních výrobků, bio potravin a neobvyklých výpěstků a nejrůznější poradny pěstitelům. Pořadatelé očekávají, že během týdne areál navštíví až 90.000 lidí. ČTK o programu Zahrady Čech informovala Romana Šlechtová ze společnosti Výstavy, která veletrh organizuje.

Své stánky mají na výstavišti velké organizace jako ovocnářská či zelinářská unie a agrární komora. Milovníci exotických citrusů se dozví, jak dosáhnout toho, aby měli doma čerstvé pomeranče, o potřebě dobrého tuzemského medu budou informovat včelaři. Odborníci budou diskutovat také na téma bio potravin a zdravého způsobu života.

Tradičně mohou návštěvníci na veletrhu, který končí 24. září, nakoupit zahradní techniku, nářadí pro zahrádkáře a kutily, ochranu a výživu rostlin, cibuloviny či okrasné dřeviny.

Vystavovatelů je letos 360. Vstupenka stojí stejně jako loni dospělého 80 korun, studenty a důchodce 50 korun a 30 korun děti. Lidé se mohou těšit na soutěže o nejzajímavější výpěstky, nejkrásnější zelí, kulinářskou sekci či na biojarmark.

Dobrou zprávou pro návštěvníky je to, že kapacita parkovacích míst vzrostla po otevření stání v areálu bývalých kasáren. Slevu pro cestující na Zahradu Čech nabízí České dráhy, lidé si mohou koupit zpáteční jízdenku za cenu jednosměrné.

Zda se uskuteční známý zahradnický veletrh i v příštím roce, zatím není jasné. Provozovateli totiž letos končí smlouva a Litoměřice budou hledat nového partnera. Nemovitosti a pozemky zůstanou v majetku města, případný společník s ním uzavře nájemní smlouvu. V nově založené obchodní společnosti pak bude stejně jako město mít padesátiprocentní podíl.

Litoměřičtí zastupitelé se shodli na vypsání výběrového řízení. Jeho podmínky ale ještě nezveřejnili.


Zdroj: FinančníNoviny.cz, 16. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 20:01