Agris.cz - agrární portál

Sezona bude lepší než loni, shodují se moravskoslezské pálenice

19. 9. 2011 | ČTK

Přestože sezona pěstitelským pálenicím teprve začíná, už teď se dá říct, že bude určitě lepší než ta loňská. Shodli se na tom zástupci pálenic v Moravskoslezském kraji, které oslovila ČTK. Mezi ovocem, ze kterého se dělá alkohol, je nejvíce jablek. Cena se pohybuje okolo 250 korun za litr stoprocentního alkoholu.

"Sezona vypadá mnohem lépe než loňská. Trošku u nás sice pomrzly švestky a třešně, ale vypadá to, že jablíček a hrušek bude dostatek," řekl majitel Pálenice Radkov na Opavsku Jan Škorvan. Kromě kvasu bere pálenice na vypálení i ovoce. "Bereme jakékoliv ovoce, pokud je v pořádku, není prohnilé nebo nějak zaneřáděné," řekl Škorvan. Na vypálený alkohol si zákazník počká od jednoho do čtyř měsíců podle cukernatosti ovoce, teplot a dalších podmínek, které právě panují. "Nepálíme do zásoby, takže každému vypálíme opravdu jen to, co si doveze," dodal Škorvan. Pálení stojí 246 korun z vlastního kvasu, 266 korun z ovoce.

Josef Ciasnocha z Palírny u zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku míní, že sezona bude lepší než loni, ale té předloňské asi nedosáhne. "Zahajuju v pálenici osmou sezonu, ale takovou jako předloni už asi nezažiju. Ta byla rekordní," řekl Ciasnocha. Pálenice zatím pálí na jednom kotli, druhý ještě nespustila. "Momentálně jedeme tak dvakrát v týdnu, od příštího týdne už budeme pálit denně. Skončily třešně, teď se začínají pálit hrušky, jablka," řekl pracovník palírny. Ta vyrábí alkohol z kvasu i dovezeného ovoce. "Z ovoce ale bereme pouze jablka. Pro hotový alkohol si zákazníci přijedou zhruba za dva měsíce," řekl Ciasnocha. Lidé, kteří přivezou hotový kvas, si mohou na vypálení počkat hned a sledovat, jak z kotle teče vypálená tekutina. Cena je 250 korun za litr stoprocentního alkoholu.

Také podle majitele firmy Palfrig Ostrava, které patří pěstitelská pálenice ve Staré Vsi nad Ondřejnicí, Miroslava Paloncyho vypadá sezona mnohem líp než loni. "Loni to bylo katastrofální. Myslím, že letos by to mělo mít takový střední průběh, ani moc, ani málo. Některé ovocnáře jsem už slyšel plakat, že je neúroda, ale ti budou plakat vždycky, aby dostali dotace. Ale kdo chce, ten nějaký kvas vždycky udělá," řekl Paloncy. V jeho pálenici se nejvíce pálí švestky, hodně pak i jablka od raných až po podzimní. Třešně už jsou vypálené. Pálenice má stálé klienty, kteří chodí každý rok. "Starých pěstitelů ubývá, mladí už kolikrát nemají zájem a raději si koupí něco levného v obchodě. Ale starší generace se pálení drží," řekl Paloncy. Jeho pálenice vypaluje jen z kvasu. "Co si kdo doveze, to mu vypálíme. Výsledný produkt je přímo úměrný tomu dovezenému. Záleží na zralosti ovoce, hygieně, čistotě ovoce," vysvětlil Paloncy. Pálení trvá tři až čtyři hodiny, cena je 230 korun za litr stoprocentního alkoholu.

Spolumajitel Slezské palírny ve Vendryni na Frýdecko-Místecku Kamil Pospíšil uvedl, že sezona teprve začíná a lidé se objednávají na konec září a říjen. "Nevím, jestli bude sezona tak silná, jako byla dva roky zpátky, ale určitě bude lepší než loni. Vypalujeme z kvasu, který si zákazníci přivezou, jsme schopni udělat jim kvas z jejich ovoce a hlídat jim to, anebo ještě je třetí varianta výkup ovoce pro lihovar," řekl Pospíšil. Litr padesátiprocentního alkoholu stojí v palírně 143 korun. Nejvíce se tu vypalují jablka a švestky.

"Letošní sezona bude lepší než loňská," uvedl Vítězslav Kotala z Pěstitelské pálenice a kvasírny Točna Příbor. Nejvíce se tam vypalují jablka, švestky, mirabelky a směsi ovoce. "Jsme i kvasírna, takže beru nejen kvas, ale i ovoce. Z 95 procent jsou to jablka," uvedl Kotala. Pro výsledný produkt si zákazník může přijít za dva až tři měsíce, litr stoprocentního alkoholu stojí 250 korun. Výměnou za 13 kilogramů jablek a 150 korun dostane zákazník litr padesátiprocentní jablkovice.


Zdroj: ČTK, 19. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 00:49