Agris.cz - agrární portál

Veterináři zjistili porušení předpisů u 4 pct zásilek drůbežího

20. 9. 2011 | ČTK

Státní veterinární správa (SVS) během mimořádné kontrolní akce zaměřené na dovozy drůbežího masa zjistila porušení předpisů u 15 z celkem 388 zkontrolovaných zásilek o celkové hmotnosti 1275 tun. Čtyři z nich byly vráceny do místa původu, jedna byla zlikvidovaná. Všechny závadné zásilky pocházely z Polska. ČTK to dnes sdělil mluvčí SVS Josef Duben s tím, že akce se uskutečnila od konce letošního května do konce srpna.

Polskému výrobci byly vráceny dvě zásilky drůbežího strojně odděleného masa o celkové hmotnosti 43,5 tuny. Ve dvou případech putovalo zpět do Polska dělené drůbeží maso vážící celkem devět tun. Neškodně odstraněna musela být zásilka 600 kilogramů drůbežích výrobků.

"V ostatních případech byly porušeny legislativní požadavky zejména na průvodní dokumentaci, nebyla splněna informační povinnost příjemců potravin živočišného původu v místě určení, dále byla porušena povinnost kontroly zásilky provozovatelem v místě určení a ve dvou případech byly nevyhovující výsledky laboratorního vyšetření na absorbovanou vodu," uvedl Duben.

Veterinární inspektoři kontrolovali maso dovážené ze zemí Evropské unie i ze třetích zemí. Podle Dubna počítá SVS kromě rutinních celoročních kontrol i do budoucna také s podobnými mimořádnými kontrolními akcemi.

Na základě nového vládního nařízení musí dovozci potravin živočišného původu od poloviny května nejpozději 24 hodin před příchodem zboží do ČR o zásilce podrobně informovat dozorové orgány. Pokud tak neučiní, hrozí jim až milionová pokuta.

SVS zahájila kontrolu zaměřenou na dovozy drůbežího masa 14 dní poté, co nový předpis nabyl účinnosti. Domácí drůbežáři dlouhodobě upozorňují, že například jejich polští kolegové na rozdíl od nich nemusí chladit kuřecí maso vzduchem, ale vodou, což je levnější a znevýhodňuje tuzemské výrobce. Chlazení vodou s sebou navíc nese větší riziko výskytu salmonel.

Dovozci musí kromě druhu, množství a původu výrobku krajské veterinární správě včas sdělit místo určení a fyzikální stav nebo způsob úpravy produktů. Informaci mohou úřadu předat v papírové podobě, nebo elektronicky.


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 08:26