Agris.cz - agrární portál

Šlechtění borůvek v USA

19. 9. 2011 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Když botanik amerického ministerstva zemědělství Frederick Coville zahájil první světový úspěšný šlechtitelský program pro borůvky, předvídal, že by se mohly stát odvětvím mnoha milionů dolarů, kterým jsou dnes? Možná. Ale o století později, díky obětavému úsilí výzkumníků Coville, spolupracovnice Elizabeth White a dalších vědců z USDA a z universit, jsou borůvky druhým nejoblíbenějším bobulnatým ovocem konzumovaným ve Spojených státech.

Borůvky, příslušník rodu Vaccinium, jsou příbuzné mnoha komerčně významným a oblíbeným druhům ovoce jako brusinky (Vaccinium vitis-idaea), velkoplodé kanadské brusinky (Vaccinium macrocarpon) a americké borůvky. Pocházejí hlavně ze Severní Ameriky a jsou velebeny pro své zdravotní účinky.

Coville začal s výzkumem borůvek v roce 1906, když zahájil série pokusů, aby se o nich dozvěděl základní fakta, přičemž si myslel, že by mohly být vhodné pro pěstování. Zjistil, že borůvky a mnoho dalších rostlin vyžadují k růstu kyselé půdy, a to je fakt, který nebyl před jeho pokusy zahradníkům znám.

Po několika letech studia Coville publikoval v roce 1910 první bulletin podávající návod, jak úspěšně pěstovat borůvky ze semene po plody. Výzkumnice White, jejíž rodina měla v té době úspěšnou farmu s borůvkami v New Yersey, pomáhala Covillemu získat některé z nejlepších rostlin borůvek pro použití jako rodičovské rostliny v jeho šlechtitelských pokusech.

V roce 1911 Coville provedl první křížení zárodečné plasmy planých borůvek, které vedly k uvedení několika kultivarů borůvek – předchůdců kultivarů pěstovaných v současnosti po celém světě – určujících začátek současného šlechtitelského programu amerického ministerstva zemědělství.

Významní šlechtitelé borůvek americké výzkumné organizace ARS (Agricultural Research Service) George Darrow, Donald Scott a Arlen Draper po léta významně přispívali k dalšímu vývoji borůvek. Dnes, 100 let poté, kdy Coville realizoval svá úspěšná křížení, výzkumníci ARS po celé zemi pokračují v dlouhodobém cíli zlepšování borůvek.

Oblasti výzkumu borůvek, kterým se výzkumníci v současnosti hlavně věnují, jsou zmírňování choroby způsobované houbou Monilinia vaccinii-corymbosi a hnilob plodů, prevence praskání plodů a vytváření genomických nástrojů pro zlepšování borůvek.

Další informace v: Agricultural Research, vol. 59, 2011, č. 5, s. 4 - 8


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 19. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 08:04