Agris.cz - agrární portál

Agrární komora ČR podporuje novelu zákona o rozpočtovém určení daní zmírňující diskriminaci malých měst a obcí

20. 9. 2011 | AK ČR

AK ČR se připojuje k aktivitám vyvolaným a zastřešeným Sdružením místních samospráv ČR a Spolkem pro obnovu venkova ČR, jejichž cílem je podpora návrhu novely zákona o rozpočtovém určení daní směřujícího ke zmírnění stávajících neodůvodněných rozdílů v příjmech samospráv a diskriminaci obcí a měst do 150 tis. obyvatel.

AK ČR je tak dalším ze zájmových nevládních sdružení, které se připojuje k iniciativě demonstrativního setkání a pochodu starostů, konaného dne 21. září tohoto roku v Praze a žádá schválení předložené novely z důvodu jejího významu pro budoucnost převážné většiny našich spoluobčanů jako cesty k posílení ekonomické stability obcí, měst a venkova jako celku.

Jak k události uvedl Jan Veleba, prezident AK ČR: „Spravedlivé posílení příjmů malých měst a obcí je jedna ze vhodných možností jak pomoci vyrovnat podmínky a posílit pozici venkova České republiky. Všichni víme, že venkov současnosti má mnoho vlastních problémů, proto je v našem zájmu mu tímto jednoduchým způsobem pomoci tak, aby byl plnohodnotným prostorem k životu a hlavně prostředím kde lidé mohou a chtějí žít. I proto má zítřejší akce mou plnou podporu.“

Návrh novely zákona o rozpočtovém určení daní byl Ministerstvem financí předložen v září 2011 na jednání vlády s tím, že jeho cílem je upravit financování samospráv tak, aby se snížil diskriminační rozdíl mezi příjmy na obyvatele čtyř největších měst, tedy Prahou, Brnem, Ostravou a Plzní a obyvateli všech ostatních měst a obcí v České republice.

Jan Veleba

prezident AK ČR


Zdroj: AK ČR, 20. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 01:32