Agris.cz - agrární portál

Farmářům letos stoupnou tržby za rostlinnou produkci o polovinu

20. 9. 2011 | ČTK

Zemědělci v Česku letos podle odhadu Zemědělského svazu utrží za hlavní rostlinnou produkci kolem 43 miliard korun. Ve srovnání s minulým rokem to je o 15 miliard Kč více. Pomohla skoro o pětinu vyšší úroda obilí i to, že za obilí a za řepku dostávají pěstitelé podstatně lépe zaplaceno. U živočišné výroby však nastalo jen mírné oživení, řekl dnes předseda svazu Miroslav Jirovský na zasedání výboru svazu ve Větrném Jeníkově. Největší potíže mají stále chovatelé prasat.

"Letošní rok je od samého začátku lepší, než byl předcházející. Já myslím, že přispěje ke stabilizaci zemědělství," řekl Jirovský. Zemědělci by měli v tomto roce dobře vydělat, možnou výši zisku v zemědělství ale Jirovský neuvedl. Daří se hlavně podnikům zaměřeným na rostlinnou výrobu, kde farmářské ceny v meziročním srovnání i díky světové poptávce stouply asi o 40 procent.

Sklizeň obilovin podle údajů ministerstva zemědělství proti loňsku stoupla o 17,8 procenta skoro na 7,4 milionu tun. Podle Jirovského to ale není rekordní výsledek, víc obilí se sklidilo v roce 2004. Tržby za prodej letošního obilí podle odhadu svazu převýší 26 miliard Kč. Za řepku pěstitelé dostanou díky vysokým výkupním cenám dohromady kolem 12 miliard, historicky nejvíce.

Roční tržby v živočišné výrobě se zlepší asi o miliardu na 40 miliard Kč, hlavně díky zdražování mléka. Podle Jirovského ale oživení není stále takové, aby přineslo stabilní vyrovnání farmářských cen mléka se zahraničím.

Největší potíže mají čeští chovatelé prasat. Jejich letošní tržby se podle očekávání Zemědělského svazu sníží. Za kilogram vepřového masa v živé hmotnosti letos farmáři dostávají kolem 27,90 Kč, což je pro ně podle Jirovského ztrátové. V Česku se chov prasat snižuje a stoupá dovoz vepřového masa. Podle Českého statistického úřadu ubylo v ČR za rok 160.000 kusů prasat a letos v dubnu jich bylo chováno 1,749 milionu.

Dnešní zasedání výboru a kontrolní komise Zemědělského svazu ČR předcházelo svazové celostátní konferenci, která se uskuteční 27. října ve Žďáru nad Sázavou. Na ní bude voleno nové vedení. Jirovský dnes řekl, že na předsedu už kandidovat nebude. V čele svazu je 12 let, dokončuje čtvrté funkční období. Představenstvo svazu podpořilo v kandidatuře na předsedu Martina Pýchu, dosavadního tajemníka a předsedu Sdružení mladých manažerů.


Zdroj: ČTK, 20. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:52