Agris.cz - agrární portál

Výrobcům vajec v ČR hrozí znevýhodnění proti konkurenci z EU

21. 9. 2011 | ČTK

Česká republika bude s několika dalšími státy požadovat, aby Brusel zakázal vyvážet do jiných zemí bloku vejce z farem, které nesplňují normy týkající se velikosti a kvality klecí. Problém je v tom, že producentům vajec z ČR kvůli těmto pravidlům hrozí, že by mohli být znevýhodněni vůči konkurenci z některých jiných států unie.

Vše souvisí s normou zabývající se zlepšením životních podmínek nosnic v klecích. Na ní se EU dohodla již v roce 1999. Na jejím základě mají farmáři do konce letošního roku zavést klece, které budou mít třeba širší podestýlku, lepší přístup k vodě a obecně nosnicím zajistí lepší podmínky k životu.

Jenže Evropská komise si v létě udělala průzkum, který ukázal, že čtvrtina všech producentů k těmto nákladným opatřením nepřistoupila a do konce roku tak neučiní. Česko je naopak jednou ze zhruba desítky zemí, v nichž tak většina výrobců učinila.

Země, jejichž farmáři k tomu zatím nepřistoupili, teď chtějí po komisi, aby jim dala výjimku. Jenže právě to se Čechům, Britům a řadě dalších zemí nelíbí.

"Hrozí nám, že se na náš trh dostanou levnější vajíčka díky tomu, že ti producenti či chovatelé (kteří lepší klece ještě nezavedli) mají menší náklady na výrobu těch vajec," řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel českým novinářům. V kuloárech dnešního zasedání ministrů zemědělství v Bruselu se tak domlouval s dalšími podobnými státy na iniciativě, která bude požadovat zákaz dovozu vajec z takovýchto farem do jiných zemí EU. Zvážit by se měl i zákaz dovozu věcí, které by z takovýchto "levnějších" vajec byly vyrobeny.

Mezi státy, kde množství farmářů podmínky zatím nesplnilo, je podle diplomatů třeba sousední Polsko.


Zdroj: ČTK, 21. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 12:53