Agris.cz - agrární portál

Subvence pro zemědělce v zemích OECD loni na rekordním minimu

22. 9. 2011 | ČTK

Subvence pro zemědělce v členských zemích Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) loni klesly na rekordní minimum, tvořily 18 procent celkových příjmů zemědělců. Celková částka určená pro podpory zemědělcům činila podle odhadů 227,3 miliardy USD (4,1 bilionu Kč), což proti předchozímu roku představuje pokles o 5,8 procenta. Uvedla to OECD ve své výroční zprávě o zemědělské politice.

Výše subvencí se snížila, protože rostoucí světové ceny potravin oslabily význam politik vytvořených kvůli ochraně příjmů zemědělců v bohatých zemích. OECD současně vyzvala bohaté země, aby využily současné vysoké ceny potravin ke zrušení svých podpor farmářům a přeorientovaly svoji zemědělskou politiku na pomoc chudým spotřebitelům, kteří se musejí vyrovnat s obrovskými náklady na uživení svých rodin.

Podíl subvencí na celkových příjmech zemědělců se za posledních 15 let snížil o třetinu a za 25 let o polovinu. Číslo zahrnuje jak přímé finanční podpory pro zemědělce, tak postupy, které mají přispět k udržení vysokých cen potravin na trzích v jednotlivých zemích, mezi které patří ochranářská dovozní cla.

Loni se subvence výrazně snížily v mnoha zemích. Ve Spojených státech klesly o 18,7 procenta na 25,6 miliardy USD a v Evropské unii o 11 procent na 101,4 miliardy USD. Pro srovnání v Číně subvence pro zemědělce naopak stouply o 40 procent na 147 miliard USD, avšak poměr subvencí na celkových příjmech zemědělců byl nižší než v zemích OECD.

Ceny zemědělských produktů mají podle OECD ve středně dlouhém období zůstat vysoké a nestabilní. To je sice dobrá zpráva pro farmáře v zemích OECD, vysoké ceny potravin jsou však katastrofální pro chudé spotřebitele. Vlády by tak měly přejít k reformám některých svých politik, které by chudým spotřebitelům pomohly. Patří mezi ně třeba zrušení podpory biopaliv. Vlády by měly poskytovat podpory pouze v případě katastrof a jinak nechat trhy bez zásahu, napsala agentura Reuters.

OECD sdružuje hospodářsky nejsilnější státy světa s demokratickým zřízením a tržní ekonomikou. Celkem má 34 členů, včetně České republiky a Slovenska.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 14:43