Agris.cz - agrární portál

SZPI uzavřela nelegální výrobnu tofu v Brně

22. 9. 2011 | ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nechala uzavřít nelegální výrobnu tofu v Brně-Tuřanech. Provozovna podle inspektorů nebyla kolaudována pro potravinářskou výrobu a nebyla udržována v čistotě. Výrobce tofu prý navíc neměl příslušné dokumenty o původu využívaných surovin. ČTK o tom informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil.

Provozovna fungovala v objektu bývalého zemědělského zařízení v Saidově ulici. Kontroloři inspekce a policisté výrobnu tofu - potraviny vyrobené ze sójového mléka - navštívili ve středu.

"Výrobna nebyla udržována v čistotě a byla celkově ve špatném stavu, v celém výrobním prostoru byly vydrolené podlahy, neomítnuté zdi byly promořeny plísní, v objektu byl nahromaděn odpad a věci nesouvisející s výrobou potravin," uvedl Spáčil.

Kontroloři podle něj zjistili několik dalších porušení zákona. "SZPI proto uložila pro mnohočetná porušení zákonných požadavků zákaz užívání kontrolovaných prostor pro výrobu potravin. Zakázala též uvádět do oběhu 40 kg sojového výrobku připraveného k expedici, který byl na místě nalezen," doplnil.

Inspekce s výrobcem zahájí správní řízení o uložení pokuty, dodal mluvčí.


Zdroj: ČTK, 22. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:09