Agris.cz - agrární portál

Neznámá látka otrávila ryby v nádrži u Huslenek na Vsetínsku

23. 9. 2011 | ČTK

Neznámá látka otrávila ryby a živočichy ve vodní nádrži u obce Huslenky na Vsetínsku. Soukromý rybník o ploše asi 40 krát 40 metrů byl zcela otráven, na hladině byly viditelné stopy plovoucí neznámé látky, sdělil dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Následkem otravy uhynuly všechny ryby i další živí tvorové. Majitel odhadl ztráty asi na 300 velkých lovných ryb a "nepočítaně" malých ryb a potěru. Případ vyšetřují policisté. Nelze vyloučit, že rybník někdo otrávil úmyslně.

"Velitel zásahu hasičů nechal odebrat vzorky vody a neznámé látky z hladiny a budou odeslány k odborné expertíze do našich laboratoří ve Frenštátu pod Radhoštěm. Zároveň byl vyžádán výjezd dalších posilových jednotek dobrovolných hasičů pro následující zásah. Na místě se totiž zjistilo, že pod tímto otráveným rybníkem je kaskádovitě napojený další rybník, který musí být uchráněn," popsal Mitáček.

Podle něj by v případě rozšíření neznámé látky byl ohrožen další vodní život, hrozilo by další rozlití přes spodní rybník a také možné ohrožení Vsetínské Bečvy. "Hasiči budou čerpadly snižovat hladinu vody v zasaženém rybníce, a tím se budou snažit zabránit rozšíření nebezpečné látky," přiblížil mluvčí krajských hasičů.

Po dohodě s odborníky je voda z rybníka čerpána na blízké louky a do volného okolního terénu. Voda je ale čerpána ze spodních vrstev rybníka, aby nedošlo k jímání nebezpečné látky na hladině.

Na místo přijeli zástupci obce, odboru životního prostředí a chráněné krajinné oblasti.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 19:50