Agris.cz - agrární portál

Vědci kritizují výpočty ekologičnosti biopaliv jako velmi chybné

23. 9. 2011 | ASZ

Úspora emisí skleníkových plynů díky používání motorových biopaliv byla špatně spočítána a následně téměř všechny propočty těchto položek v Evropské unii vykazují výrazně chybné výsledky. Vyplývá to z dokumentu vědeckého poradního výboru Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), který byl dnes zveřejněn ve Vídni.

"Většina biopaliv má citelně vyšší emise skleníkových plynů, než jim bylo na základě dosavadních výpočetních metod přičítáno," řekl podle agentury APA člen výboru profesor ústavu sociální ekologie ve Vídni Helmut Haberl.

Dosavadní výpočty podle něj vycházejí z předpokladu, že biopaliva jsou ve své podstatě "klimaticky neutrální", tedy že jejich spalováním se uvolňuje jen tolik oxidu uhlíku, kolik předtím do sebe jako rostliny z životního prostředí nabraly. Vědecký výbor však poukazuje na to, že přeměnou zemědělského ekosystému na lány energetických rostlin je zničeno obrovské množství rostlin odbourávajících oxidy uhlíku a že unijní propočty na tuto okolnost neberou zřetel.

Kromě toho pěstování surovin pro biopaliva snižuje objem ploch pro potravinářské kultury. Aby se objem potravinářských kultur udržel, rozšiřují se pak plochy orné půdy na úkor jiné půdy, jako pastvin a lesů.

"Stávající unijní zásady pro výpočty prospěšnosti biopaliv proto nedostatečně zohledňují důsledky proměn využití úrodné půdy, které vznikají přechodem na pěstování energetických kultur," zdůraznil Haberl.

Podle názoru členů vědeckého poradního výboru EEA by mohly důsledky masového přechodu od fosilních paliv na biopaliva být "nedozírné" a vedly by jen k dalšímu nárůstu emisí skleníkových plynů a tím i posilovaly globální oteplování.

"Každý může na příkladu Řecka vidět, kam to vede, když výpočetní systémy nesouhlasí - země se nachází v mohutné hospodářské krizi," uvedl Haberl. Výbor proto požaduje rychlou změnu výpočetních systémů a výrazný obrat v unijní politice bioenergetiky.


Zdroj: ASZ, 23. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 15:48