Agris.cz - agrární portál

Seznamy látek asi budou místo zákona o biocidech ve vyhlášce

23. 9. 2011 | ČTK

V zákoně o biocidech už zřejmě nebudou seznamy účinných látek. Podle návrhu novely, kterou dnes schválila sněmovna, je bude obsahovat vyhláška vydávaná ministerstvem zdravotnictví. Cílem vládní předlohy je zjednodušit úřední postup. Míří k posouzení Senátu.

Biocidy se užívají při hubení škůdců a plevelů v zemědělství. V přílohách zákona jich je nyní na tři desítky. Potom, co bude novela platit, ministerstvo do vyhlášky zařadí podle evropské směrnice další asi desítku látek. V následujících čtyřech letech může vzrůst celkový počet zařazených látek zhruba na 2000.

Pokud by nové účinné látky nebyly do české legislativy začleňovány, v České republice by nebylo možné uvádět na trh některé biocidní přípravky povolené v Evropské unii. Mohl by jich být nedostatek, vznikly by překážky ve volném obchodování s těmito výrobky v EU a Česku by hrozila sankce.

Nynější novela také uvádí, že žádost o povolení k uvedení biocidního přípravku na trh se bude podávat elektronicky prostřednictvím systému zřízeného Evropskou komisí. Žadatelům to podle důvodové zprávy usnadní podávání žádostí do všech členských států.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 03:48