Agris.cz - agrární portál

Na rozvoz mléka upozorňuje zvuk kravských zvonců a bučení

24. 9. 2011 | ASZ

Z mlékárny v Radonicích vyráží šestkrát týdně dodávkové automobily plné čerstvého mléka, sýrů, tvarohu a jogurtů. Za zvuku kravských zvonců a bučení přiváží na více než čtyřiceti trasách farmářské výrobky přímo k zákazníkům do jednotlivých částí Prahy a středočeských měst i obcí.

Prodej z ulice

Mléčné výrobky bez chemických a konzervačních látek není třeba objednávat ani rezervovat předem. Podle jízdního řádu totiž do okolí bydliště či zaměstnání zákazníků přijíždí mlékárenský vůz. „Chtěli jsme vozit lidem mléko doslova až na práh, ale o náš projekt Mléko z farmy byl takový zájem, že mlékař nebyl schopen vyřídit všechny objednávky. Zavedli jsme tedy systém s pevným jízdním řádem a pravidelnými zastávkami. Není tedy nutné nic si rezervovat, každý si nakoupí podle vlastního výběru. Snažíme se, aby lidé nemuseli chodit daleko, takže dnes máme již více než sedm set prodejních zastávek,“ řekl majitel selské mlékárny v Radonicích a jeden ze dvou autorů projektu Stanislav Němec.

Zákazníci si již zvykli nejen na „bučící dodávky“, ale i na jejich řidiče a prodavače v jedné osobě; mnohdy se mezi nimi vytvořily již přátelské vztahy. Pracovníci farmy nabízejí při rozvážce nejen mléko, ale také různé druhy sýrů a jogurty. Na přání zákazníků však nedávno přibyl i tvaroh a sýrová pomazánka, vše s přívlastkem „selské“.

Zdravý sortiment

„Velké popularitě se těší náš tvarohový krém Radoňáček. Na něm jsou malé děti takřka závislé, a pokud jej náhodou nedostanou, ukážou, jak se umí vztekat,“ směje se Stanislav Němec. Sortiment se už brzy rozšíří o jogurtové nápoje. Hlavním prodejním artiklem ovšem zůstává čerstvé mléko, baleno v ekologických lahvích. Je pasterované, proto není potřeba jej převářet, což vyžaduje například mléko kupované v mléčných automatech. I v době konzumace tak zůstává živým organismem.

„Nenarušujeme jej ani mechanickým zásahem. Neprochází odstřeďováním, což je další důvod, proč si na rozdíl třeba od trvanlivého mléka uchovává chuť, vůni, přirozený obsah smetany a vitaminů rozpustných v tucích,“ říká druhý z partnerů Jan Miller. Podle něj je životnost selského mléka prostého konzervačních látek pět dní.

Více než sto dojných krav je na Millerově farmě ve Svrkyni ustájeno volně. Zvířata mají svobodu pohybu, a pokud zrovna moc nemrzne, mohou se procházet ve výběhu nebo tam i nocovat.

Přestože se mléko a další výrobky v rámci tohoto projektu dovážejí až ke konečnému spotřebiteli, ve skutečnosti od krávy až do sklenice konzumenta procestují jen několik desítek kilometrů.

Představují tedy možnost, jak si koupit ekologický a zdravý výrobek známého původu a zároveň podpořit místní zemědělce.

Více informací o projektu naleznete na internetové adrese www.mlekozfarmy.cz.

***Selské mléko podle Jana Millera * Je čerstvé a pasterované. Lze jej pít bez nutnosti převáření. * Neobsahuje žádné konzervační látky. * Není narušeno žádným mechanickým zásahem, například odstřeďováním. Zachovává si typické vlastnosti – přirozený obsah smetany, vitaminů, lahodnou chuť i vůni. * Ihned po nadojení je zchlazeno. Po rychlém převozu do mlékárny se pasteruje a plní do originálních lahví. * Trvanlivost takového mléka je pět dní. * Spotřebitel má záruku, že pije čerstvé přírodní mléko, a nikoliv bílou vodu z krabice, která bez jakýchkoliv změn vydrží několik měsíců.


Zdroj: ASZ, 24. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:17