Agris.cz - agrární portál

Post lesnického náměstka na MZe zůstává i po čtvrt roce neobsazen

23. 9. 2011 | ČTK

Post lesnického náměstka na ministerstvu zemědělství (MZe) zůstává čtvrt roku poté, co z něj byl odvolán Jiří Novák, stále neobsazen. Podle lidí pohybujících se v oboru je táhnoucí se jednání o Novákovu nástupci problém a mimo jiné svědčí o mimořádných politických a lobbistických tlacích kolem obsazení tohoto místa.

"Je to problém, měli by post náměstka obsadit," uvedl pro ČTK Stanislav Beránek z protikorupční organizace Transparency Internetional (TI). Průtahy jednání podle něj jen dokazují mimořádné politické a lobbistické tlaky různých stran na obsazení místa náměstka.

"Stav, kdy je již tři měsíce MZe v klíčové době bez náměstka pro lesy, pouze potvrzuje správnost slov BIS, která ministerstvo zemědělství a Lesy ČR uvádí mezi předními příklady institucí, jejichž personální a obchodní záležitosti již po léta ovlivňují lobbisticko-podnikatelské struktury. Obdobu nenajdeme nikde v EU," řekl ČTK předseda Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) Zdeněk Valný, dlouhodobě nejhlasitější kritik ministra zemědělství Ivana Fuksy.

Podle výroční zprávy BIS za rok 2010 podobně jako v předchozím roce "přitahovaly Lesy ČR pozornost lobbistů a podnikatelů, kteří se snažili získat podíl na jejich veřejných zakázkách". Bezpečnostní informační služba zachytila pokusy o manipulaci se zadávací dokumentací nebo rozšiřování již uzavřených smluv o nevýhodné dodatky.

Neobsazení místa náměstka vidí jako problém také šéfredaktor odborného lesnického časopisu Lesnická práce Jan Příhoda. "Náměstek Novák je respektovaným lesnickým odborníkem, který měl na postu náměstka poměrně širokou podporu. I proto vnímám dlouhodobé neobsazení postu náměstka pro lesnictví jako podceňování významu lesnicko-dřevařského sektoru ze strany ministra zemědělství," uvedl pro ČTK Příhoda. Zároveň zmínil, že v červnové anketě na lesnickém fóru Silvarium.cz označilo 83 procent z více než 550 hlasujících Novákovo odvolání za "nemoudré".

Přestože již několik dnů po Novákově odvolání spekulovala některá média, že by se novým náměstkem pro lesní hospodářství měl stát krajský ředitel LČR v Českých Budějovicích Karel Trůbl, za lesnickou agendu už více než tři měsíce oficiálně zodpovídá Fuksův první náměstek Roman Boček.

Podle týdeníku Euro měla za Trůblovým návratem na post, který sám již v minulosti zastával, stát jihočeská ODS. O strategické místo lesnického náměstka podle zákulisních informací usilovaly ale také ostatní vládní strany. Například Věci Veřejné (VV) prosazovaly na náměstkovské místo Valného. Ten však sám uznal, že vzhledem k názorovému konfliktu s ministrem nedává nabídce naději.

Ministerstvo Novákovo odvolání blíže nevysvětlilo. Pouze uvedlo, že personální změna souvisí s tím, že úřad chce do budoucna více než dosud zaměřit na ekologickou a sociální funkci lesů.

Novák působil ve funkci ministerského náměstka od počátku roku 2009, kdy si jej z postu generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky (LČR) přivedl tehdejší ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). Během Novákova vedení lesnického úseku vznikla na MZe takzvaná Dřevěná kniha, tedy dlouhodobá koncepce hospodaření LČR. Na jejím základě mají být vypisovány dlouhodobé zakázky na práce ve státních lesích po roce 2012.

Jak ČTK řekl mluvčí MZe Radek Ležatka, neobsazení náměstkovského místa by nemělo ohrozit probíhající tendry LČR, o novém náměstkovi se prý aktuálně jedná. "Probíhající soutěže na zakázky Lesů ČR jsou plně v kompetenci vedení podniku, dohlíží na ně dozorčí rada podniku," sdělil ČTK.

Jak uvedl Valný, v dlouhodobých tendrech státních lesů jde o desítky miliard korun. Cena zakázek, v nichž je zasažena cena služeb i dříví, převyšuje podle Valného hodnotu obřího ekotendru, kterým se nyní zabývá vláda.


Zdroj: ČTK, 23. 9. 2011





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 06.05.2024 13:16